Timo Kontio Kommentteja maailman menosta, uusista tuulista ja menneen talven lumista. Tavoitteena vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Ahneuden aika on ohi

Tämä oli hyvä päivä. Parti Socialisten, SDP:n sisarpuolueen, ehdokas Francois Hollande on voittanut sikäläiset presidentinvaalit. Tähän on syytä olla tyytyväinen. Oikeistopresidenttien aikana Ranska on eristäytynyt monella tapaa avoimesta Euroopasta ja pelannut välillä vahvasti omilla säännöillään. Nyt tarvitaan askel kohti ihmistä ja kohti Eurooppaa.

Pari vuosikymmentä on jo menty Euroopassa konservatiivien johdolla. Selvää on, että suunta on ollut kestämätön - näemme sen nyt kaikkialla. Liiallinen talouskuri yhdistettynä lyhytkatseiseen kasinokapitalismiin on johtanut käsittämättömään korkeisiin nuorisotyöttömyyslukuihin, eriarvoistumiseen ja maanosamme sisäisiin poliittisiin konflikteihin.

Ylipäätään demareilla menee Euroopassa hyvin. SDP ja sen sisarpuolueet ovat vaalivoittojen myötä kääntäneet oikeistolaista, kylmää politiikkaa tehneet yhteiskunnat paremmalle uralle. Virossa gallupeissa demarit ovat nousemassa kärkeen, Ruotsissa ollaan huimassa nousussa. Suomessa SDP nousi hallitukseen ja pärjäsi parhaiten vastuullisista puolueista kevään vaaleissa. Tanskassa demarijohtoinen hallitus tekee jo toista vuotta hyvää inhimillistä politiikkaa. Pitkin muutakin Eurooppaa vuorovesi on vaihtumassa. Kesäkuussa on odotettavissa Saksassakin poliittinen käännös. Nyt oli ranskalaisten vuoro kääntää kelkka kohti parempaa.

Keskeistä Euroopan kannalta nyt on yhteistyön rakentaminen. Saksan liittokansleri Angela Merkel oli tekemässä Hollanden kiistakumppanin Nicolas Sarkozyn kampanjaa. Merkel joutuu nyt nielemään tappionsa, sillä Eurooppa saadaan nousuun vain unohtamalla kiistat ja tarttumalla yhteisiin intresseihin. Toivon todella, että Merkel ja Hollande löytävät toisensa. Nyt on aika tarttua toimeen.

Euroopassa on vain yksi aidosti kansainvälinen poliittinen liike. Sitä edustaa PES, joka kokoaa alleen kaikki eurooppalaiset demaripuolueet. Suomesta mukana on tietenkin SDP. Suomen demarit eurooppalaisten siskojensa ja veljiensä joukossa ovat vaatimassa Eurooppaan lisää työtä, oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta.

Ranskassa oikeistopresidenttien kausi jatkui 17 vuotta. Nyt se sai päättyä. Nyt on aika nostaa katse pois rinnasta, ottaa kädet taskusta ja ryhtyä rakentamaan parempaa huomista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (148 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ettei nyt vain tulisi pettymys..aivan kuten Suomessa..

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Millaista pettymystä tarkoitat, Vellu? Suomessahan asiat ovat kääntymässä parempaan suuntaan. Pikkuhiljaa, mutta kumminkin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kun tähän ongelmaan mikä on nyt päällänsä lähes koko maailmassa ei ideologiat auta.. ne vain joko hidastavat hieman vauhtia tai kiihdyttävät,mutta romahdus on väistämätön.

En tiedä millä tavalla voit nähdä Suomessa asioiden menevän parempaan suuntaan..en tosiaan tiedä ja sanattomaksihan tässä menee.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Nuorisotakuu, tuloerojen kasvun pysäyttäminen, perusturvan kehittäminen, raamisopimuksen synnyttäminen ja työelämän pelisääntöjen palauttaminen julkiseen keskusteluun ovat mielestäni erinomaisia esimerkkejä siitä, että homma kulkee kohti parempaa.

Kaarlo Hedström

Suomessa asiat kääntyvät koko ajan entistä huononpaan suuntaan. Timon kannattaisi tutkia Suomen talouden tunnuslukuja. Suomi on itseasiassa paljon huonommassa taloudellisessa jamassa nyt kuin Kreikka konsanaan. Kauppatase ja vaihtotase ovat hurjasti miinuksella. Valtio elää pelkästään lainarahoituksella. Tuotannollinen, vientituloja tuova, teollisuus on Suomesta käytännössä hävinnyt. Uusia yrityksiä ei Suomeen enää perusteta. Aidot, tuottavat firmat kannattaa ilman muuta perustaa ulkomaille ja näin suomalaiset tekevätkin. Suomeen ei enää synnytetä uusia firmoja. Valtioteiteilijäkin saa luvan lähteä torille myymään jotain, jotta saa rahaa jokapäiväiseen leipäänsä, sillä automaattinen lainaraha hana sulkeutuu pian.

Suomi on kuin Titanic. Suomi on nyt tilanteessa jossa jäävuoreen on törmätty, vauhti on pysähtynyt ja Suomilaiva on jo vajonnut yläkantta myöten mereen. Pelastusveneet on käytetty ja jäljellä on enää yksi suunta. Suunta suoraan pohjalle.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ota ihmeessä säkkivaate päältäsi, pudistele tuhkat hiuksistasi ja nosta leuka ylös rinnasta. Kyllä tästä maailmasta vielä parempi paikka tulee. Suomeen perustetaan yrityksiä, työllisyystilanne paranee ja ongelmat korjaantuvat. Niin ne aina ennenkin ovat tehneet, kun optimistit on päästetty toimiin. Pessimisti ei pety, muttei koskaan onnistu yllättämäänkään.

JMT TMJ

Perustavaa laatua oleva kysymys Timolle. Jos sinä perustaisit yrityksen, niin perustatko sen itseäsi vai yhteiskuntaa varten? Nyt yhteiskunta vie yrityksen tuotosta noin 75 %:ia. Siinä demareille päkinä, johon iso osa yrittäjistä on jo keksinyt ratkaisun - viedään tuotanto pois Suomesta. Virossa toimii jo 18000 suomalaista yritystä - se on lähes 10 % kaikista Suomen yrityksistä.

Ihan oikeasti, jos kuvittelet että Suomessa perustetaan yrityksiä, niin siitä tuotosta pitäisi ainakin yli 50 jonnekin muualle kuin yhteiskunnalle.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Koska yhteiskuntaa ei ole ilman kansalaisia ja veronmaksajia, eikä täten ilman yrityksiäkään, ei ole relevanttia pohtia yhteiskuntaa irrallaan yrityksistä "viejänä" tai "saajana".

Listaamattoman yrityksen osingot ovat verottomia 60 000 euroon asti. Käytännössä siis yrittäjä voi nostaa verotonta tuloa itselleen 5000 euroa kuussa. Siis yhteiskunnan ottamatta siitä pennin pyörylääkään. Toki toiminnasta otetaan pieni pala pois sieltä täältä, mutta aina toimijalle jää merkittävä osa, yleensä 77 prosenttia, tuotosta fikkaan. Ja pienyrittäjien(kin) edun vuoksi minähän kannatan nykyistä kevyempää arvonlisäverotusta.

Mutta juu, minä olen myös Euroopan talousalueen sisäisen yritysverotuksen harmonisoinnin kannalla, jolloin yritykset kilpailisivat positiivisin perustein sijoittumisestaan. Siis kilpailuaseman, kysynnän ja yhteiskunnallisten kannusteiden perusteella, eivätkä verotuksen. Nykyinen verokilpailu on kilpajuoksua pohjalle.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

" Listaamattoman yrityksen osingot ovat verottomia 60 000 euroon asti. Käytännössä siis yrittäjä voi nostaa verotonta tuloa itselleen 5000 euroa kuussa. Siis yhteiskunnan ottamatta siitä pennin pyörylääkään. Toki toiminnasta otetaan pieni pala pois sieltä täältä, mutta aina toimijalle jää merkittävä osa, yleensä 77 prosenttia, tuotosta fikkaan."

Osinkoa voi maksaa vain tuloksesta, mistä on jo maksettu alv. ja yhteisövero 24,5%.
Eli verottomasta osingosta puhuminen on siinä mielessä harhaan johtavaa.
Ja 5000€/kk vaatii tekemään voittoa melkein miljoonan ja maksaan siitä veron ja jättämään varat yritykseen jemmaan.

Eli jos joku nostaa "verottomia" osinkoja 5000€/kk, niin hän ansaitsi jo jonkinlaisen tunnustuksen valtion taholta.
Siinä vaiheessa, jos yritys tekee voittoa miljoonan ja on varaa jättää nämä rahat yrityksen taseeseen on todennäköisesti työllistetty kymmeniä ihmisiä ja maksettu suoria ja välillisiä veroja jo aikamoisia summia. Ja yritys on myös todennäköisesti sen verran vakavarainen, että pärjään pienen lamankin yli irtisanomatta työntekijöitään.
Mutta kateellisessa demari Suomessa tälläinen yrittäjä on vaan ahne veronkiertäjä.

Raimo Karppinen

Juu ei näin, kuten tuossa ylempänä kuvitellaan.
Nämä verovapaat osingit saimme riesaksemme 90-luvulla. Aikaisemmin niitä ei tarvittu. Eikä niitä tarvittaisi nytkään.

Osingot maksetaan vapaasta pääomasta niin kuin osakeyhtiölaki kertoo. Eli sen kohdan mistä tilinpäätöksessä voidaan rahaa ottaa.
Huom ! Osakeyhtiölaki ei ota kantaa osinkojen laskentatapaan (eli suuruuteen) vaan sen tekee verottaja.
Tiivistäen.
Jos vaikkapa autoilijalla on yhtiön omaisuudessa kaksi taksia, yksi pikkubussi, yksi matkailuauto ja huoltorakennus, nämä kaikki lasketaan mukaan, kun määritellään osakkeen arvonmuodostusta, josta taas määräytyy osingon suuruus.

Tässäkin tapauksessa tuo 60 000,- saadaan kasaan helposti.
Eli jos on saatu viimeisen viivan alle mitä tahansa vapaaksi pääomaksi, se voidaan ottaa yhtiöstä verotta.
Tämän päälle ulosotetusta osingosta vero määräytyy pääomatulon mukaisesti, jota nyt nostettiin 30 % :iin.
Ei tämäkään veroaste vielä päätähuimaa, kun muistellaan aikaa ennen 90-lukua tai verrataan miten tuolle vapaallepääomalle käy vaikkapa toiminimellä yrittävälle.

No mistä luulet, että sinne viivan alle ensimmäisenä uhrataan. No yrittäjän oma palkka tietenkin ja sitä mukaa pienenevät muutkin palkan suuruuteen sidotut lakisääteiset maksut.

Demareiden veroasiantuntija Jouni Backman oli taannoin A-talkissa Eero Lehden opponenttina, kun näistä asioista puheltiin.
No kaikki muistaa miten Eero pyyhkäisi Jounilla pöytää näinkin simppelissä asiassa, kun omat rahat ja yhtiön rahat.

Kun yrittäjä/omistaja ottaa yhtiöstä rahaa ulos, se rahaa muuttuu hänen omaisuudekseen vasta siellä omalla tilillä.
Näin ollen se on verovapaata 60 000 euroon saakka Osakeyhtiössä.
Se moneenko kertaan se verotetaan sitä ennen on yhtiön verotusta.
Ei henkilöverotusta.

On aivan käsittämätöntä miten yksi yrittämisen muoto on näin räikeästi ylitse muiden.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Onhan ne samat verot maksettu työntekijänkin palkasta. Lisäksi siitä otetaan ansiotuloverot pois. Miksi yhden tulon pitäisi olla verotonta, kun kaikki muut joutuvat maksamaan? Se on epäreilua duunareita kohtaan.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Työntekijän palkka on menoja ja sen jälkeen jäävästä voitosta maksetaan yhteisövero, ja siitä voidaan jakaa sit osinkoa.
Eikä sillä ole merkitystä onko yrityksen varallisuus euroja tilillä vai autona pihassa.
Jos verovapaita osinkoja ei sais, niin eihän yritykseen kannattaisi kerryttää varallisuutta rahan tai kiinteäomaisuuden muodossa. Vaan kaikkia kannattaisi pumpata ulos vuosittain.
Eikö verovapaiden osinkojen tarkoitus ole nimenomaan kannustaa yrityksiä vakavaraisuuteen ja poistaa kaksinkertaista verotusta.

Sepetius Kangas

Pelkään Kreikan vaikutusta.. Kreikkan juttu on taas avoin. Pahimmassa tapauksess koko kahden vuoden työ valumassa hukkaan. Etkö ole huomannut koinka pljon änkkäränkkä puolue saa pahaa aikaa. Kuinka paljon persujen tähden on menetetty rahaa ja tehty turhaa työtä. Voi olla, että siellä ollaan järkeviä. Vaikka kuinka sitä epäilen. Se kun vaan on niin, että kreikkaa ei voi pyyhkiä pois. Jos euroopassa olisi USA niin se olii nopea juttu viikon päästä kukaan ei tietäisi, että kreikkaa olisi koskaan ollutkaan. Valitettavay EU joutuu toimimaan ihnhimillisesti ottaen kaikki huomioon.

Raimo Karppinen

Hieno Markus. Nyt näyttää jo vähän aukeavan.
Käytät listaamattoman osakeyhtiön verovapaasta osingosta sen oikeaa nimeä, kuten pitääkin.
Se ei tarvitse sitaatteja. Se on sitä miltä näyttääkin.
Saajalleen verovapaata.

Sitä voisit minulle hiukan avata, että miksi mielestäsi juuri listaamaton osakeyhtiö tarvitsee tällaisen erityiskohtelun yhteiskunnalta.

Miksi ei listatulle yhtiölle myös ?
Miksei tällaista mahdollisuutta anneta toiminimelle, avoimelle yhtiölle, kommandiittiyhtiölle tai osuuskunnalle ?

Tähän ei riitä vastaukseksi ettei niissä ole osakkeita millä tehdä laskentaperusteita.
Vastaus ei myöskään ole pääoman kerryttäminen, kun rahan liike on juuri päinvastainen eli pois yhtiön taseesta.

Ettei tulisi ajatusta siitä, että täällä taas yksi kateellinen pajattaa omiaan, voin kertoa, että minulla oli 90-luvulla osakeyhtiö.
Työllistin sillä tasan yhden ihmisen - itseni.
Kyllä - nostin verovapaita osinkoja.
Kyllä - maksoin vuokraa itselleni oman tilan käytöstä yritykselleni.
Kyllä - maksoin verottomia päivärahoja ja kilometrikorvauksia.
Kyllä - maksoin itselleni mahdollisimman pientä palkkaa, ettei se vielä näyttänyt verottajan silmiin peitellyltä osingon maksulta.

Mikään noista ei onnistu esim. toiminimellä yrittävälle.

Tuohon aikaan vielä pelättiin verottajan mahtikäskyä, jolla se saattoi muutaman vuoden toiminnan jälkeen päättää että eipäs tämä ollutkaan osakeyhtiömuotoista yrittämistä vaan ihan tavallinen henkilöyhtiöhän tämä oli.

Näin mm. Katri Helenan sai pitää Oy statuksensa ja rikastui, kun samaa hommaa tehnyt Rainer Friman sai muikeat verovelat niskaansa ja taitaa olla vasta nyt pääsemässä jaloilleen.

Miksi ei kaikki yrittämisen muoto voisi olla täysin verovapaata johonkin liikevaihtoon saakka ?

Raimo Karppinen

Markus : "Työntekijän palkka on menoja ja sen jälkeen jäävästä voitosta maksetaan yhteisövero, ja siitä voidaan jakaa sit osinkoa".

Eli palkka on yritykselle menoa - nooh mitä se osinko sitten on ?
Onko se yritykselle tuloa ?

Vastaus : Osinko on yritykselle samanlainen menoerä kuin kaikki muutkin.

Markus : "Eikä sillä ole merkitystä onko yrityksen varallisuus euroja tilillä vai autona pihassa".

Totta - ei olekkaan. Juuri siksi sitä markkinoimaasi huimaa liikevaihtoa ja valtaisaa yhtiön kassaa (mitalleilla tai ilman) ei tarvita verovapaiden osinkojen nostamiseen.

Tietysti sen verran sitä pätäkkää pitää olla, että on mistä maksaa niitä osinkoja.

JMT TMJ

"Listaamattoman yrityksen osingot ovat verottomia 60 000 euroon asti. Käytännössä siis yrittäjä voi nostaa verotonta tuloa itselleen 5000 euroa kuussa. Siis yhteiskunnan ottamatta siitä pennin pyörylääkään. Toki toiminnasta otetaan pieni pala pois sieltä täältä, mutta aina toimijalle jää merkittävä osa, yleensä 77 prosenttia, tuotosta fikkaan. Ja pienyrittäjien(kin) edun vuoksi minähän kannatan nykyistä kevyempää arvonlisäverotusta."

Valhe ja Demari kuuluu aina yhteen. Ei ole mitään verotonta osinkoa. On olemassa vain jo kahteen tai kolmeen kertaan aikaisemmin verotettuja osinkoja. Sinun "verovapaa" osinkoasi on vain verotettu kahteen kertaan.

JMT TMJ

"Mutta juu, minä olen myös Euroopan talousalueen sisäisen yritysverotuksen harmonisoinnin kannalla, jolloin yritykset kilpailisivat positiivisin perustein sijoittumisestaan. Siis kilpailuaseman, kysynnän ja yhteiskunnallisten kannusteiden perusteella, eivätkä verotuksen. Nykyinen verokilpailu on kilpajuoksua pohjalle."

Aivan karmaiseva ajatus että Demari pääsisi hässimään euroopan talouden ja kilpailukyvyn samaan kuntoon kun he ovat tehneet Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa. Me siirrettin firma vuoden vaihteessa Viroon ja jos joskus tommoinen Demariutopia leviää eurooppaa, niin pitää menne sinne missä markkinatalous toimmii eli USA.

Mika Samuel Kiekkijev

Ja kuten tavallista, niin todennäköisesti myös Ranskalainen demari Hollande, puhuu vaalien alla toista ja tekee sitten jotain aivan muuta tullessaan valituksi?

Hollanden EU-linja ainakin eroaa Suomalaisista demareista, tai oikeastaan ei, kun suomessa demareilla ei ole mitään linjaa.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

On Suomen demareilla EU-linja. Kannattaa tsekata se täältä: http://www.sdp.fi/fi/eu. Saatat vaikka yllättyä positiivisesti. :)

Matias Härkönen

Ajattelin, että tulen kirjoittamaan blogin siitä, miten demarit täällä kohta ilakoi Hollanden voitosta. No nyt se on jo myöhäistä. Lueskelin kuitenkin Hollanden ajatuksia, ja täytyy sanoa että Ranskan sosialistit eroa suomen demareista kun yö ja päivä. Hollande esim. haluaa rajusti rajoittaa maahanmuuttoa ja on ehdottanut jopa kiintiöitä turvapaikkashoppailijoille. Tälläistä linjaa kun suomenkin demarit uskaltaisivat vetää...

Petri Haapa

Olisikin ollut aika turha blogikirjoitus. Hyvä että jäi tekemättä. Politiikka kun yleensä on sellaista, että kannattajat ilakoivat voitosta, kuten kannattajat Suomessa Sauli Niinistön voitosta jne.

Sepetius Kangas

Politiikka suomessa on sellaista, että siitä puhuvat kaikki jotka eivät siitä käsitä. Siksi se tuntuu käsittämättömältä. Ja kuitenkin homman hoitavat ne jotka käsittävät mutta puhuvat vähemmän.

panutaneli kuusi

Täytynee sanoa että tulee varmaan väärään kohtaan mutta kommenttisi että uskonnot olisivat satua on pakko vastata.Ymärrän että jos on ateisti ei haluua uskovaista presidenttiä.Tämä on asia jota kukaan ei voi tieteellisesti todistaa. Selvää on kuitenkin se että josei ole jumalaa eiole myöskään oikeaaeikä väärää vaan silloin oikea ja väärä ova makuasioita.Haluaisitko siis eettisen antirealistin presidentiksi.Heidän mielestään moraali on makuasia ja usko oikeaan ja väärään on myös makuasia

Petri Haapa

Ei oikean ja väärän olemassaolo ole millään tavalla riippuvainen Jumalan olemassaolosta. Tuonhan nyt tietää kaikki. Thaimaassa ei varmaan ole tietoakaan oikeasta ja väärästä, he kun ovat enimmäkseen buddhalaisia;-)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hmm... "Ymärrän että jos on ateisti ei haluua uskovaista presidenttiä.Tämä on asia jota kukaan ei voi tieteellisesti todistaa."

???

Luulen, että olisi aika helppo todistaa tieteellisesti, että me ateistit emme pääsääntöisesti halua uskovaisia presidenttejä. Sinänsä minkään tavanomaisen uskonnon tunnustaminen tuskin estää kannattamasta esimerkiksi sosialistisia, liberaaleja tai konservatiivisia arvoja. Natsit ja terroristit ovat erikseen.

Petri Haapa

Jos panutaneli tarkoitat jumalan olemassa olemattomuuden todistamista, niin sitä ei tarvitsekaan todistaa. Olemassaolo sen sijaan tarvitsee.

panutaneli kuusi

taas taitaa mennä väärään kohtaan mutta joka tapauksessa asiaan.
Eli miten niin ei tarvitse.Tuolla logiikalla kenenkään ei kannattaisi käydä lääkärillä tautien olemassaolemattomuuttahan ei tarvitse osoittaa olemassaolo tarvitsee. Minä uskon Jumalaan mutta myönnän sen mahdollisuuden ettei häntä ole.Sinä väität tietäväsi varmuudella joten sinun pitäisi perustella näkemyksesi.Voisit miettiä Sokrateen sanoja viisautta on se että tietää että ei tiedä. Ei siksi etten kykenisi perustelemaan.Jumalan olemassaolosta kertoo luonnossa oleva järjestys sattumalle ei järjestys ole ominaista lisäksi on toteutuneita ennustuksia en nyt tarkkaan muistamitä mutta seminkä nyt nostan tässä on ukonnon olemassaolo.Se että uskonto on olemassa on evoluution tulosta.Uskonnollisten kokemusten synty edellyttää moimutkaisia toimintoja eli uskonto on kehittynyt pitkällisen prosessin seurauksena eikä ainakaanminusta ole uskottavaa että tämä olisi sattuma

Minun mielestäni on niin selvää kun vaan voi näissä jutuissa olla että jos ei ole Jumalaa ei ole oikeaa ja väärää.Moraali sen sijaan voi toki olla olemassa.Eli kyllähän kuka vaan voi uskoa vaikka joulupukkiin mutta ei sen tarvitse olla totta.Oikean ja väärän olemassaolo on uskonasia siinä missä Jumalan olemassaolokin eivätkä kaikki suinkaan usko niiden olemassaoloon eikä niitäkään voi tieteellisesti todistaa joten jos seuraamme ajatuskulkuasi on varsin ristiriitasta jos uskot oikeaan ja väärään vaikkei niiden olemassaoloa voi todistaa kukaan.Lopuksi todettakoon että täysin varmaa ei ole mikään ja jokainen voi miettiä noita Sokrateen viisaita sanoja

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ranskassa tilanne maahanmuuton suhteen on vuosikymmeniä pidempään vellonut huonollakin tolalla. Suomessa ollaan toimittu järkevämmin.

Ja onneksi politiikassa on monta muutakin keskustelunaihetta kuin maahanmuutto, vaikka täällä Usarissa sitä ei aina huomaakaan.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Suomessa ollaan toimittu järkevämmin kotouttamalla, integroimalla ja tukemalla Suomeen muuttaneita. Heihin suhtaudutaan virallisesti voimavarana ja muutenkin positiivisesti.

panutaneli kuusi

Aloittajalla on väärä lähtökohta.On suuri virhe niputtaa Sarkozy samaan kategoriaan miden Ranskan oikeistopresidenttien kanssa.Ranska on kautta aikain ollut syvästi sekularistinen uskontovihamielinen yhteiskunta.Kaikki Ranskan entiset presidentit ovat vihanneet kristillisiä arvoja.Sarkozy otti radikalisti myönteisen asenteen kristillisyyteen.Kristillisiin arvoihin myönteisesti suhtautuva presidentti on Ranskassa yhtä suuri sensaatio kuin jos USA an valittaisiin kommunistinen presidentti.Chirac on aateellisesti paljon lähempänä Hollandea kuin Sarkozya.Hollande jatkaa siis Chiracin politiikkaa

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Missä määrin Sarkon kristillisyyteen myönteinen kanta on näkynyt merkitsevästi hänen harjoittamassaan politiikassa?

panutaneli kuusi

Ensinnäkin täytyy palauttaa mieliin millainen yhteiskunta Ranska on.Siellä kaiki kristillisyyteen viittaavakin on vapaata riistaa joten se että Sarkon kristillisyys näkyisi kovin merkittävästi olisi liikaa pyydetty.Jo se että yleensä politikko Ranskassa sanoo suhtautuvansa myönteisesti kristillisyyteen on paljon.Sarkozy aiheutti paljon hämmennystä uskontopuheillaan.Esitetään vastakysymys mitä sarkozy on tehnyt vahvistaakseen antikristillisiä arvoja?Se että presidentti Ranskassa ei tee mitään tuollaista on hyvin paljon.Esim Chiractoi jatkuvasti esiin vihamielisyytensä kristillisyyttä kohtaan ja yritti lujittaa maallisuutta kaikin tavoin.Mieeen tulee mm uskonnollisten symbolien kielto jolle hollande on atanut tukensa.Kohta taas uskonnot saaavat kyytiä ja se vähäinenkin uskonnonvapaus joka Ranskassa on vaarantuu.Sannottakoon ettää kuka tahansa suomalainen politikko olisi Hollandea parempi

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ookoo. Aika hataraa argumentointia, mutta laitan palautetta Hollanden suuntaan, että Suomesta olisi saatavilla parempia tekijöitä.

panutaneli kuusi

Tunnetko hänet henk koht.Itseasiassa voisi sanoa että mikkäli hän ei tee mitään hän on hyvä presidentti verrattuna muihin ranskalaisiin yleensä.Lisättäköön että kaikki mitä sanoin Hollandesta pätee myös Chiraciin jos ehdolla olisi chirac ja Hollande jättäisin änestämättä koska molemmat on samanlaisia.Millä lailla argumentointi oli hataraa.Kai ymmärrät mikä maa Ranska on

panutaneli kuusi

On myös syytä huomata että presidentti ei yksin päätä mitään.Jos Ranskassa on tehty huonoa politiikkaa syynä on ollut maallista etiikkaa edustava parlamentti eikä suinkaan Sarkozy.Hollanden valinta merkitsee siis itseasiassa jatkoa nykypolitiikalle.Sarkozy edusti näissä vaaleissa muutosta eikä suinkaan Hollande.Sarkozyn asemaa voisi verrata siihen jos USA ssa olisi kommunistinen presidentti jos ajatellaan että Obama olisi kääntyny 3 vuotta sitten kommunistiksi olisiko hän voinut muuttaa paljoakaan jos kongressia hallitsee oikeisto. Kumpi edustaisi muutosta kommunisti vai repuplikaani.Suurin osa ei tunnu tajuavann missä mennään.Ja varmuuden vuoksi sanon olevani itse porvari

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Eli porvarina(kin) olet sitä mieltä, että Ranskassa olisi asiat paremmin, jos siellä olisi joko enemmän valtaa kristillisellä presidentillä tai parlamentti ei edustaisi maallista etiikkaa?

panutaneli kuusi

Kyllä olen.Ja varsinkin jos käytössä olisi suhteellinen vaalitapa.En tosin ymmärrä miten oikeistolaisuuteni tähän liittyy.Sanottakoon että pidän ittseäni oikeistolaisena mutten anna talouspoliittisille kysymyksille niin suurta painoarvoa.Raja oikeiston ja vasemiston välillä on hämärtynyt ja minulle onkin paljon tärkeämpää kunnioittaako joku politikko elämän pyhyyttä kuin se onko hän porvari vai sosialisti.Toki talouspolitiikalla ja tällä on joku merkitys muttaminusta talouspolitiikka on ylikorostunut

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Eikös oikeistolaisuus perinteisesti ole käsitetty arvokonservatiivisena ja talousliberaalinan aateperheenä? Näin ainakin itse koen. Jos allekirjoitat kohdallesi tuon, nostan hattua.

Ottaen huomioon sen, että uusliberalistista talouspolitiikkaa ajavat oikeistolaiset ovat karanneet moraalisesti melko kauas kristillisistä arvoista, niin aina välillä ihmettelen tätä perinteistä jakoa.

Ja kyllä, talouspolitiikan armoille on jäänyt liian usein liian moni muu poliittinen kysymys. Tämä pitää muuttaa.

panutaneli kuusi

sanottakoon että olen aika lailla oman tieni kulkija.En ole ihan varma ymmärsinkö oikein mit tarkoitit.Toin oikeistolaisuuden esiin siksi ettei syntyisi väärinkäsityksiä joita täällätuntuu syntyvän varsin helposti.Myös kristillisdemokraatteihin kuuluu jokunen sosialisti ja koen että arvomme ovat suhteellisen lähellä.Eli en ainakaan voi allekiroittaa sitä että kaikki porvarit olis hyviä ehdokkaita ja sosialistit huonoja.Esimerkiksi presidentinvaalien toisella kierroksella äänestin haavistoa.Sinä olisit taatusti parempi presidentti kuin Chirac ikinä.Jos joskus selaat blogejani huomaat että edustan varsin omalaatuista ajattelutapaa.Näen esim maltillisen islamismin parempana kuin arvoliberaalin sekularismin

Petri Haapa

Uskonto, olipa se sitten islam, kristinusko, juutalaisuus tms. on satua. Olisi hyvä, että maa saisi presidentin, joka ei enää uskoisi satuihin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mitäpä mieltä meillä Suomen sisarpuolueessa ollaankaan Hollanden voittopuheen kategorisesta lupauksesta: säästäväisyyspolitiikan aika on ohi?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Austerity-politiikan aika on ohi. Nyt on aika luoda työpaikkoja ja uutta kestävää kasvua.

Markku Laaksonen

Jos Hollande aikoo saada jotain aikaan, muuta kuin mahtavia gallialaisia julkilausumia, hänen on kohdattava talouden realiteetit.
Ne ovat muuta kuin julkilausumat yleinen hehkutus.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

"Talouden realiteetit" ovat poliittisesti määriteltävissä. On arvattavaa, että suurpääoma nauttii enemmän oikeistolaisten voimien vallasta, sillä ne ajavat sen etua. Talouden realiteetteja ovat myös eriarvoistuminen, köyhyyden lisääntyminen ja kohtuuden unohtaminen. Poliittisesti voimme siis valita, mitä realiteetteja pidämme tärkeimpinä. Ja hyvä niin.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Kerropa sitten mitkä on ne eväät joilla loisit uutta työtä Suomeen, siis työtä joka tuottaa enemmän kuin kuluttaa.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Elvyttämällä: vero- ja tukikannustimia työllistämiseen, kasvuhakuisille ja -edelllytyksisille pienyrityksille kohdistettua erityistukea, palkkaamalla työttömiä nuoria julkiselle sektorille rakentamaan ja korjaamaan julkista infraa, kouluttamalla vajaataitoisia, kuntouttamalla vajaakuntoisia, perustamalla valtionyhtiöitä kasvualoille, kuten kaivos- ja peliteollisuuteen, sosialisoimalla sähköntuotannon ja siten tuottamalla elinkeinoelämällekin (nykyistä tasapainoisemmin) hintatasoltaan kilpailukykyistä energiaa.

Ja niin edelleen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ahneuden (=tienaamisen) aika on ohi, luottotappioiden aika on alkamassa. Kiitos.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ketkä ovat merkittävissä määrin tienanneet viimeisten neljän vuoden aikana, Henri?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ne pankkiirit (ja niiden omistajat), joita Suomenkin verorahoilla syötetään.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Samaa mieltä. Talouskurisopimus onkin hyvä avata, käydä läpi, korjata ja pitää huolta, ettei veronmaksaja joudu yksityisten tappioiden takaajaksi enää samalla tavoin kuin on viimeiset vuodet nähty. Sitähän Juttakin ajoi Kreikasta saatavaksi. Hyvä ensiaskel oli se.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Urpilainen ei varmaan sitten ymmärtänyt, miten se sijoittajavastuu sitten lopulta meni, ilmeisesti olet yhtä tietämätön?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Urpilainen taisi käyttää asiantuntijoita apunaan, niinkuin viisaan ihmisen kannattaakin. Minä en osaa kommentoida asiaa, enkä käytä tässä asiantuntijoitakaan. Sen tiedän silti, että vakuuspaketissa ja eurokriisin hoidossa sen jälkeen on yksityisten sijoittajien pääoman pakoa rajattu. Ei täysin, mutta edes hieman. Suunta on ollut oikea, matka on vielä kesken.

Matias Härkönen

Ei tuota sinisilmäisyyttäsi voi kun nauraa. Vai pitäisikö itkeä.....tulevaisuuden tekijä?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ylimielisyytesi sokaisee silmäni. Kerro siis, itketkö vai nauratko. <3

Käyttäjän heikkisairanen kuva
Heikki Sairanen

"Euroopassa on vain yksi aidosti kansainvälinen poliittinen liike."

Aijaa?

Vihreät on tehneet eurovaaleissa Euroopanlaajuisia kampanjoita, kun kaikilla muilla on ollut tiukasti kotimaan politiikka kiikarissa ml. demareilla. Ryhmä on myös yksi europarlamentin yhtenäisimmistä, koska ideologia on kuitenkin muihin puolueisiin verrattuna aika yhtenäistä.

http://europeangreens.eu/

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Tykkään Euroopan vihreistä, vaikka teillä ei poliittista valtaa EU:n tasolla vielä juuri olekaan. Toivottavasti asiaan tulee parannusta pikkuhiljaa. PES/S&D-ryhmä on silti linjaltaan, vaikutusvallaltaan ja päätösasioiltaan selkeästi yhtenäisempi kuin EPP ja Libsut EU-parlamentissa. Nämä mainitut ryhmät hajoavat lähes kaikissa äänestyksissä.

Heikki, kyllä teistä vielä jotain tulee!

Käyttäjän heikkisairanen kuva
Heikki Sairanen

Olet tässä tietysti oikeassa, mutta on kyllä vähän kummallista, jos poliittinen liike ei ole olemassa, jos sillä ei ole paljon valtaa.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Mjuu-u. Ehkä käytin tuossa huonosti valittua sanaa. "Euroopan laajuinen ja eurooppalainen" voisi olla totuudenmukaisempi kuin "kansainvälinen". Onhan Soinin EP-porukkakin kansainvälinen, muttei se silti ole eurooppalainen.

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Kyllähän keskusta-oikeistolaisillakin on melkoinen vaikutus eurooppalaisessa politiikasta, tiedätkö sellaisesta järjestöstä kuin EPP - European People's Party?

Kyllä vain, ja se on huomattavasti suurempikin! Päälle kolmasosa EUn Mepeistä on EPPin jäseniä.

ulf fallenius

Ahneus ei maailmasta koskaan loppu se vaan muuttaa muotoaan.Sosialidemokraatit syyllistyvät yleensä siiheen ahneuteen että vaativat yhteiskunnalta enemmän rahaa mitä se pystyy tuottamaan ja sekin on vakava virhearviointi,olkoon Kreikka,Espanja sen esimerkki kun kateetonta rahaa jaetaan kansalle.Se että Sosiaalidemokraatit voittavat Ranskassa ei auta Suomen Sosiaalidemokraateja pätkäkään.Suomessa Sosialidemokraatien suosio tulee vielä laskemaan selvästi koska eivät pysty millään tavalla torjumaan köyhyyttä tai parantamaan edes peruspalveluja ja suurin ongelma on se että perusduunareitten määrä senkun laskee.Vetovastuussa olevat puolueet häviävät aina vaaleissa varsinkin tämän Euro ja Eu soppan myötä ja sitten taas roolit vaihtuu kun seuravaan kyllästytään mutta Suomen Demarit ei nouse enään koskaan entisensä loistoon.Veikkaan että Keskusta on kuntavaaleissa uusi nousija,mutta sen näkee sitten

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Sanasta miestä, Ulf. Palataan asiaan kuntavaalien jälkeen.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

...ja mites SDP:n sisarpuoluen romahdus Kreikassa?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Kreikassa tilanne on surullinen. Liian pitkään on eletty huolettomasti ja huolimattomasti. Hallituksen muodostaminen tulee kestämään todella pitkään, enkä usko, että ensimmäisellä yrityksellä pysytään kasassa. Saamme nähdä varmaankin monet vaalit lyhyen ajan sisällä. Pasok ja Venizelos on kädet mudassa Samarasin Uuden demokratian kanssa. Toivottavasti yhteiskuntarauha edes palautuu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuleekohan Ranskasta uusi Kreikka...

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Tarkoittaen sitä, että siellä luodaan sivistystä, taidetta ja kansanvaltaa niin paljon, että tulevat sukupolvet ihmettelevät, miten uskomattoman hieno ja korkeatasoinen kulttuuri siellä on aikanaan ollutkaan?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

:-) Ei, kun tarkoittaen sitä, että siellä velkaannuttaisiin yhtä paljon.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Suunta on raflaava, joskin taso vasta -85,5%. Olis kiva, jos tekisivät muutoksen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Public_Defic...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Timo Kontio: "Suunta on raflaava, joskin taso vasta -85,5%. Olis kiva, jos tekisivät muutoksen."

Entä jos eivät tee? Jatkatko Ranskan vaalituloksesta riemuitsemista, vai kirjoitatko yhtä innokkaan Hollandea vastustavan kirjoituksen?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Uskon parempaan huomiseen, mutta toki rehellisyys on hyve. Palataan asiaan, mikäli suunta ei käänny. Ok?

D Ravén

BBC tarjosi ehkä hieman uskottavampaa analyysia Hollanden voitosta:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17978114

Päällimmäiseksi tunteeksi Ranskan vaaleista minulle jäi yllätys siitä, että Sarkozyn tappio oli noinkin niukka, vaikka vaatimukset hänen syrjäyttämisestään velloivat niin myrskyisästi. Kuten BBC:n jutussa vapaasti suomentaen todetaan: jos on koskaan ollut selkäsaunaa kerjännyt johtaja, se on Sarkozy. Kaikesta huolimatta moni vaikuttaa olleen valmis tukemaan häntä vain estääkseen Hollanden valinnan.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Jos huomaat, en tekstissäni analysoinut Hollanden voittoa oikeastaan lainkaan. Totesin vain vallan vaihtuneen ja osoitin sen olevan osa suurempaa liikahdusta. Se liikahdus ei ollut ainoa Euroopassa oleva poliittinen pohjavire, vaan osa suurempaa ja laajempaa keskustelua.

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Voi voi voi kuka on valittu Demarinuorten pj:n asemaan.

Valta ei ole vaihtunut, voi voi jos jossain päin maailmaa nousee demaripresidentti, sillä toisella puolella nousee oikeistolainen, näin se on ja pysyy. Sarkozyn politiikkaan muutenkin luotettiin enemmän, hänen imagonsa toi häviön.

Onko se mielestäsi sitten hyvä juttu että Kreikan vasemmistoliitto nousi suureksi puolueeksi, ja uusnatsit saivat paljon paikkoja? Entä mitä mieltä olet siitä että demarit ovat kakkospuolueena Suomessa, ja taistelevat nyttenkin äänestäjistä Kepulaisten kanssa?

Ihmisten mielipiteet vaihtelee, poliitikkojen lupaukset vaihtelee, ihmisten mielialat vaihtelee, poliitikkojen imagot vaihtelee, tämä kaikki vaikuttaa kokonaisuutena muutokseen. Taloudellinen epävakaus luo erityisen lujasti epävarmuutta.

Jaakko Tuononen

Juuri näin Timo. Ahneuden aika on ohi, koska sellainen politiikka ei voi kestää. Tarvitaan ihmisläheistä markkinataloutta. Riistokapitalismi ja vahvemman oikeus ottaa kaikki mitä haluaa, on mahdoton yhtälö.

Helsinki tarvitsee myös muutoksen. Tarvitaan muutos asuntopolitiikassa, liikennepolitiikassa ja kaupunkisuunnittelussa. Vain inhimillisyyttä ja ihmisyyttä ajava SDP voi olla kehityksen kärjessä - järkevällä tavalla. Ei haihattelua, vaan työtä kuntalaisten hyväksi.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Hyviä ajatuskia, Jaakko. Inhimillisyyttä, kohtuutta ja järkeä nykypäivänä tarvitaan. Enemmän kai kuin koskaan.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Harjoittelemme myös a-kirjaimen avointa ja monipuolista käyttöä. Sosiaalidemokraattinen hyvinvointivaltio on Suomessa luotu yhteistyöllä, jossa myös SDP on ollut mukana. Ja tätä yhteistyötä jatketaan mielellään tulevaisuudessa. Tervetuloa mukaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tämä kirjainasia voitaisiin nyt jo todeta loppuunkäsitellyksi. Kieliopillisesti oikea muoto on tietenkin sosiaalidemokratia, joka on tietynlaisen ajattelutavan ja politiikan yleisnimi.

Puolueen erisnimi on Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, ihan niinkuin jonkun nimi voi olla Wirtanen. Runsas vuosisata sitten kirjoitettiin "sosialinen", "liberalinen", "moralinen".

Jaakko Anttila

EPP/PPE on suurin eurooppalainen poliittinen liike. EPP/PPE on aidosti kansainvälinen maltillisten oikeistopuolueiden poliittinen liike: http://www.epp.eu/

ALDE/ADLE on aidosti kansainvälinen liberaalipuolueiden poliittinen liike: http://www.eldr.eu/en/index.php

Greens/EFA / Verts/ALE on aidosti kansainvälinen eurooppalainen poliittinen liike: http://www.greens-efa.eu/

Saksan SPD otti liittokansleri Schröderin johdolla lusikan kauniiseen käteen ja sanoutui irti liittokansleri Willy Brandin käynnistämästä hyvinvointivaltion velkarahoituksesta.

Ranskan sosialistipuolue edustaa betonisosialismia ja kaviaarisosialismia. Ranskan sosialistipuolue on maolaisten ja trotskilaisten pikkupuolueiden panttivanki. Jospinin sosialistihallitus laski valtion virkamiesten, myös Ranskan valtiorautateiden työntekijöiden eläkeiän 55 vuoteen. Jospinin sosialistihallitus lyhensi Ranskan työviikon 35 tuntiin.

Tanskan demarit kärsivät tappion Tanskan vaaleissa. Suomen keskustaa vastaava Venstre voitti vaalit Tanskassa. Valta vaihtui Tanskassa yhdestä syystä, konservatiivipuolueen rökäletappion vuoksi. Tanskan muita vaalivoittajia olivat vasemmistisosialistit ja entiset kommunistit, nykyiseltä nimeltään Enhedslisten (yhtenäisyyspuolue), jonka keppihevosena on primitiivinen EU-vastaisuus. Tanskan demarijohtoinen hallitus pysyy pystyssä vain EU-kriittisten vasemmistososialistien ja EU-vastaisen yhtenäisyyspuolueen tuella.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Kiitos ajatuksistasi, Jaakko. Eurooppalaisia puolueita on toki olemassa, mutta niiden linjan yhtenäisyys äänestystilanteissa vaihtelee voimakkaasti.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Timo, ovatko demarit viemässä puoluekuria eurooppalaiselle tasolle, tai jo vieneet?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

En ymmärrä kysymystäsi. Voitko tarkentaa sitä? Jos tarkoitat sitä, että äänestääkö S&D-mepit pääasiassa yhtenäisesti, niin vastaus on "kyllä".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Euroopassa on vain yksi aidosti kansainvälinen poliittinen liike. Sitä edustaa PES, joka kokoaa alleen kaikki eurooppalaiset demaripuolueet. Suomesta mukana on tietenkin SDP. Suomen demarit eurooppalaisten siskojensa ja veljiensä joukossa ovat vaatimassa Eurooppaan lisää työtä, oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta."

Eli mielestäsi muut EU-parlamentissa istuvat ryhmät eivät ole kansainvälisiä? Jos muut parlamenttiryhmät äänestävät mielestäsi hajanaisesti, äänestävätkö Euroopan demarit sen yhtenäisemmin?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Niin. Eurooppalaiset emopuolueet ovat PESiä (ja useissa asioissa myös EG:tä) lukuunottamatta lähinnä keskustelukerhoja, koska ovat sisäisesti niin ristiriitaisia. Toki niiden voi katsoa olevan kansainvälisiä (sic!), mutta niiden relevanssi yhtenäisinä liikkeinä EU:n päätöksenteon ennustettavuuden ja siten äänestäjän oikeustuvan kannalta on rakoileva.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Timo, olisiko kantasi asiaan ehkä muiden osalta joltisenkin subjektiivinen, kun leiman kaikkien muiden päälle lyöt?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Tottakai se on subjektiivinen. En väitä sen olevan totuus, vaan selvä näkemykseni ja mielipiteeni. Totuus ylipäätään on filosofisessa mielessä vähän hankala elementti poliittisessa keskustelussa, kuten tässäkin viestiketjussa helposti huomataan.

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Otsikko on erittäin runollinen ja ehkä mahdollinen, jossain kirjoittajan unimaailmassa. Palataampa taas maanpinnalle ja tutkitaan historiaa, josta pääsemme johtopäätökseen, että ahneutta on aina ollut ja mitä suuremmalla todennököisyydellä, tulee olemaan. Väitän jopa, että eilistä ei voi sanoa vielä hyväksi päiväksi, koska ei ole vielä minkäänlaisia näyttöjä Hollanden politiikasta presidenttinä. En tiedä pitäisikö pelätä vai olla optimistinen.

ps. "Liiallinen talouskuri yhdistettynä lyhytkatseiseen kasinokapitalismiin on johtanut käsittämättömään korkeisiin nuorisotyöttömyyslukuihin, eriarvoistumiseen ja maanosamme sisäisiin poliittisiin konflikteihin."

Vähän perustelua, että miten talouskuri (mikä talouskuri?) ja kasinokapitalismi mahtuvat ensinnäkin samaan lauseeseen? Ja miten juuri näiden kahden takia nuorisotyöttömyys ja eriarvoistuminen on syyssä ko. ongelmiin?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Talouskurilla tarkoitan austerity-politiikkaa, jota on oikeistohallitusten toimesta ajettu Euroopassa laajalla rintamalla. Tämän kun yhdistää yksityisellä(kin) sektorilla toimivaan kvartaalimarkkinatalouteen, joka ei pyrikään tekemään pitkäjänteistä yhteiskuntapolitiikkaa, on talouspolitiikka ajanut muiden politiikan lohkojen yli. Voisikin sanoa, että Euroopassa on jo pitkään tehty ei-sosiaalipolitiikkaa ja ei-ympäristöpolitiikkaa, joiden rakenteellisessa keskustelussa on käytetty argumentteina perinteisiä sos.pol. ja ymp.pol. näkemyksiä, mutta ne eivät ole olleet keskiössä. Tämä on merkittävä muutos.

Ja kun näin on tapahtunut, on esim. sosiaalipoliittinen yhteiskunnan kehittäminen loppunut ja mm. nuorisotyöttömyys räjähtänyt käsiin. Jos katsotaan Euroopassa keskeisesti nuorten työttömyyteen ja toimettomuuteen muuten johtaneita syitä, on maanosastamme pitkälti ulkoistettu (joko sisäisesti maahanmuuttopoliittisin keinoin tai teknisesti muualle) ne työpaikat, joista nuoret ovat perinteisesti nousseet työmarkkinoille. Tämä on myös merkittävä muutos aiempaan.

Ja kovin paljon ei Hollanden tarvitse tehdä, että hän on Sarkozya parempi presidentti Ranskalle.

Käyttäjän akinieminen kuva
Aki Nieminen

Seuraava teksti saattaa poiketa aiheesta ja on ajatuksenvirtaa.

Mielestäni mitään talouskuria ei ole koskaan ollutkaan ennen kuin kaikki valtion virastot, rahanjaot, ym. laitetaan täydellisesti uudelleen harkintaan ja läpivalaistaan. EU:lla on paha tapa kehittää säädöksiä ja lakeja, joista kehittyy jälkeenpäin virastoja, suojatyöpaikkoja ja elinkeinoelämää haittaavia elimiä. Toivottavasti nyt ei ole vain keksitty uusia argumentteja puolustamaan vanhoja järjestelmiä, vaan jotain oikeasti hyödyllisiä ratkaisuita saataisiin aikaan. Pahimmassa (myös mielestäni todennäköisimmässä) tapauksessa saadaan kompromissipäätöksiä, joista ei ole käytännössä kuin haittaa.

Vaikka talouskuria vietäisiin eteenpäin, niin uskoisin, että oikealla kohdentamisella sosiaalityöhön kohdistuvat varat saataisiin paremmin perille. Laittaisin näillä puheilla vaikka sinut projektipäälliköksi jakamaan fyrkkaa.

Se tuleeko Merkel ja Hollande löytämään toisensa jää nähtäväksi. Oma näkemykseni on, että Keski- ja Etelä-Euroopan valtaapitävät (esim. Ranskan presidentit) ovat suuren puolueidensa kilpailun ja oman valtansa voittaneita. En lähtökohtaisesti usko, että tässä vaiheessa enää kenelläkään niistä on mitään muuta, kuin omat eläkepäivät mielessä suuremman vallan ja rahan lisäksi. Tietysti mistä puolueesta tulet, niin joku sen rahoittaa ja sen lauluja laulat. Uskoisin, että isojen poikien kuvioissa Vanhasen lautakasat jäävät kakkoseksi ja näin ollen myös Merkel sekä Hollande löytävät "yhteisen sävelen". Mutta tämä on vain omaa skeptistä näkemystäni ja täysin arvailua.

Yksi asia on mielestäni täysin käsittämätön. Demarit vaativat lisää työtä, oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta. Silti viime aikoina sieltä päästä on lähtenyt sellaisia kukkahattutätien ideoita mitkä eivät ainakaan luo lisää työtä, päinvastoin. Mainittakoon vaikka energiaverotus ja solidaarisuusvero (joka nyt oli aivan populistinen idea alunperinkin) ja yritysverotus. Puhumattakaan käsittämättömistä alkoholin markkinointiekielto ideasta. Tästä johtuen koko demareiden linja ei ole ollut viime vuosina kovinkaan linjassa. Hyvillä tarkoitusperillä ei ehkä aina nähdä kokonaiskuvaa ja käytännössä asiat toteutuvat pannukakkuina, jos tavoitteena ovat työpaikat, tasa-arvo ja kohtuus.

ps. En kestä Urpilaisen naamaa enkä puhumista (tämä oli vihapuhetta). Toivottavasti, vaikka sinä syrjäyttäisit Jutan, mutta siinä vaiheessa hän on varmasti jo jossain lahjatyöpaikassa tekemistään vuosista ministerinä.

pia salminen

Nyt laitat niin paksua tekstiâ ettâ voitko tarkentaa viimeisen lauseesi.

Siis miten voit vâittââ ettâ Hollande on parempi presidentti kuin Sarkozy?

Hân ei ole edes vielâ virallisesti presidentti ja etkôhân sinâkin voi vasta arvostella kuka on parempi ja kuka ei kun on jonkinlaisia tuloksia tehdystâ tyôstâ.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

"Ja kovin paljon ei Hollanden tarvitse tehdä, että hän on Sarkozya parempi presidentti Ranskalle."

ei tarkoita samaa kuin

"Hollande on Sarkozya parempi presidentti."

Jos tulkitsit tekstiäni väärin, pahoittelen.

Pentti Järvi

Enpä ihmettele, ettei kirjoittaja Kontion kommentteja suositellut yksikään lukija.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Kiitos palautteesta, Pentti. Onko jotain rakentavaa kritiikkiä jaettavaksi, jotta voisin kehittyä kommentoijana?

Pentti Järvi

En ala puheittesi kirjoittajaksi.
Semmoista on muuten ilmassa, että Ranskan luottoluokitus todennäköisesti tulee pressanvaalien tuloksena laskemaan, ainakin mikäli Hollande aikoo joukkioineen pitää vaalilupauksensa.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Poliitikkojen tehtävä on rakentaa yhteiskuntaa ja palvella valitsijoitaan, eli kansaa. Poliitikkojen tehtävä ei ole palvella luottoluokittajia tai yksityisiä sijoittajia.

Pentti Järvi

Poliitikkojen ja virkamiesten tehtävänä on pitää valtio sellaisessa kunnossa, että edullista lainaa on saatavilla tarvittaessa.

Käyttäjän matiassinkkonen kuva
Matias Sinkkonen

"Poliitikkojen tehtävä ei ole palvella luottoluokittajia tai yksityisiä sijoittajia"

Yritäs takoa tuo lause teidän puolueen valtionvarainminiteri Urpilaiselle. Kaikkea sitä täällä huudetaan mutta teot ovat täysin erinlaisia!

Matti Jalagin

Toveri Kontio voisi napittaa takkinsa siksi aikaa, että osaisi omille tuleville äänestäjilleen kertoa syyn siihen, miksi näiden kannattaisi oikeasti äänestää tuollaista naperoa, jonkaq ainoa habitus näyttää olevan homo-lookiin keskittyvä mielikuva?

Siis miksi ihmeessä herra Kontio?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Jos joku jättää äänestämättä minua siksi, että näytän hänen mielestään epämiellyttävältä, nostan hattua ja kiitän. Voi olla, että ajamani politiikkaakaan ei miellytä häntä. Mielestäni nimittäin jokainen ihminen on yhdenvertainen ja samanarvoinen riippumatta sukupuolestaan, uskonnostaan, etnisestä taustastaan tai seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Henri Kangas

Ahneus... Jaa-a. Kummasti kuitenkin kelpaa demaritovereille kaikenlaiset palkintovirat, viimeksi yli 10t EUR/kk ansaitseva apulaiskaupunginjohtajan turhake.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ritva Viljasen palkka sisäasianministeriön kansliapäällikkönä taisi olla jopa suurempi kuin tuo. Minä en ollut Viljasta valitsemassa, eivätkä Helsingin demarit yksin muutenkaan. Sen valinnan ratkaisivat kokoomus, vasemmistoliitto ja keskusta. Näemmä.

Käyttäjän miralaakso kuva
mira laakso

Kreikassa vasemmistoliitto oli vaalien voittaja - menestystä tuli ikkunoista ja ovista!

Ranskassa valittiin sosiaalidemokraattinen presidentti - ihmiset haluavat oikeudenmukaisuutta ja kohtuullisuutta!

Ahneus alkaa pikku hiljaa väistyä EU:ssa ja ihmisiä aletaan pikku hiljaa arvostamaan ihmisinä eikä vain kustannuserinä. Välittäminen lisääntyy.

Viva la France!

Viva la Greek!

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Juuri näin. Askel kerrallaan kohti parempaa maailmaa!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuosta tuli mieleeni pari vuotta sitten suomentamani artikkeli:
http://janikorhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/28223...

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Minäkin kannatan vapautta, mutta vain positiivista vapautta. En sitä, että valtaapitävät ja hyvinvoivat ovat vapaita, vaan sitä, että jokainen kansalainen on vapaa toimimaan irti omasta etnisestä taustastaan, sosiaalisesta perimästään, seksuaalisuudestaan ja muusta. Vapaus parhaimmillaan on ihmisten yhdenvertaisuutta, eikä vahvojen riistoa heikkoja kohtaan.

Petri Haapa

Aika äänekkäästi sitä sharia-lakia vaaditaan toteutettavaksi mm. Iso-Britanniassa ja Kanadassakin.

Kari Ahlava

"7.5.2012 15:35 Timo Kontio
Minäkin kannatan vapautta, mutta vain positiivista vapautta. En sitä, että valtaapitävät ja hyvinvoivat ovat vapaita, vaan sitä, että jokainen kansalainen on vapaa ..."

Ei näy sosiaalidemokraattien toimissa. Koko Lipposen kausi oli hirveää vapauden riistoa, eikä tähän ole mitään korjausta tullut.

Niitä paria piirua ei ole sosdemeilta löytynyt ihmisen suuntaan vieläkään. Mahdatko poika parka tietääkään niitä sidoksia, joilla sosdemit ihmisiä sitovat.

Petri Loikkanen

Hei Timo,

Perustuslaissa on määritelty muutamia perusoikeuksia, kuten sananvapaus, kokoontumisvapaus ja uskonnonvapaus, jotka ovat selkeästi negatiivisia vapauksia. Lisäksi esimerkiksi oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen on monelle varsin tärkeä (negatiivinen vapaus).

Paljastitko jotain merkittävää poliittisesta ajattelustasi, vai oliko heittosi positiivisista vapauksista vain lapsus?

Kaiken kaikkiaan Euroopan kriisissä on kysymys siitä että poliittisilla toimijoilla (riippumatta siitä minkä niminen puolue on kulloinkin ollut), on ollut sekä kyky että halu toimittaa äänestäjilleen tänään yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista tulevien polvien kustannuksella.

Typerää puhua mistään oikeistosta/vasemmistosta tilanteessa, jossa julkisen hallinnon osuus on sillä tasolla kuin se kaikkialla Euroopassa on. Kaikki puolueet ovat demareita, kyse on vain aste-eroista.

Anna-Leena Nieminen

"Tuosta tuli mieleeni pari vuotta sitten suomentamani artikkeli:
http://janikorhonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/28223-missa-ovat-munakkaat"

Ja suomentamastasi loistavasta artikkelista tuli mieleen tämä sitaatti:

"All governments suffer a recurring problem: Power attracts pathological personalities." -- Frank Herbert

ja sitaattiin liittyvä paljonpuhuva kuva...

http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/p48...

Torbjörn Liimatainen

Älähän ylidramatisoi, Kontio. Hollande on yhtä maltillinen kuin Urpilainen. Pankkiirien pelastuspaketit siis todennäköisesti jatkuvat. Hollande hyväksyy myös Urpilaisen tavoin talouskurisopimuksen. Kreikassa sen sijaan vaalivoiton otti ihan oikeasti radikaalit muutosvoimat.

Jarmo Makkonen

Kokoomus vaatisi nyt oppositiossa jos SDP ei olisi lähtenyt hallitukseen. Eli nykyinen hallituspolitiikka on SDP:n haluamaa politiikkaa takinkääntöineen.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Eli koska kokoomus on vallanhaluinen, oli se valmis antamaan SDP:n johtaa politiikkaa ja hallitusohjelman valmistelua? Tästä olemme samaa mieltä.

Se ei silti kerro mistään muusta kuin siitä, että

a.) kokoomus on vallanhaluinen.
ja
b.) hallituksen linja on SDP:n linja.

Kari Ahlava

Turhaa tuuletusta, mistä löyhkä vain lähtee. Kreikka ja Ranska ovat nyt samoilla linjoilla molemmat: Ei budjettikuria.

Kreikan vakuussopimukset on tehty bulvaanien kautta. Osallisena on brittiläinen asianajofirma, jolle Urpilainen allekirjoitti 100 miljoonan euron palkkion bulvaanina toimimisesta hämäräpankkien kesken.

Kreikan escrowhin maksamat kolmesataa miljoonaa on jonkun investointipankin tilillä, jonka nimeä ei tiedetä.

Mistäköhän Urpilainen näitä rahoja aikoo etsiä, kun Kreikka on päättänyt ottaa oman linjansa nyt? Sieltä ei tulla mitään tietoja saamaan, kun se päättää sanoa ei tukipaketeille ja niiden ehdoille.

http://uutisvahti.com

Käyttäjän matiassinkkonen kuva
Matias Sinkkonen

kokoomus, keskusta, demarit. Ei näiden harjoittamalla politiikalla ole mitään eroa! Kaikki ajavat samaa linjaa. Kaikilla sama laulu aina kun ovat hallituksessa. Lipposen "ideologian" avulla hakkaavat sokeina päätään "ytimeen", eikä mitään tajua mitä ympärillä tapahtuu.

Se mikä on varmaa, SDP ei ole moneen vuoteen ollut "työnväen puolue". Demarit ei ole työväkeä nähnyt, eikä ainakaan heidän politiikka.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Täytyy siis harjoitella ja hioa argumentaatiota jatkossa.

Käyttäjän tsarbombastic kuva
Leo Sammallahti

Josh hallitusneuvottelut (ja politiikka ylipäätänsä) olisi avointa eikä salailevaa vasemmiston kannatus nousisi ja oikeiston laskisi.
Vasemmistopuolueet ja kristillisdemokraatit tukivat SDPn ehdotusta veronkierron kitkemiseksi. Ikävä kyllä kokoomus ja RKP vesittivät kaikki konkreettiset toimenpiteet ja jättivät jäljelle vain muodollisia julistuksia. Tämä käy ilmi vuodetusta asiakirjasta, jota RKP tai kokoomus eivät ole suostuneet kommentoimaan. Kyseessä on voima lehden suosituin artikkeli, suosittelen lukemaan: http://fifi.voima.fi/artikkeli/2011/kesakuu/muisti....

Itse inhoan yli kaiken Lipposta ja muita piiloporvareita, mutta ei kukaan ihan oikeasti voi sanoa että SDP olisi korruptoitunut verrattuna kokoomukseen, kepuun tai RKPhen.

Käyttäjän anteroeerola kuva
Antero Eerola

Toveri Kontio jättää mainitsematta sen, että Kreikassa sikäläinen demaripuolue Pasok koki historiansa suurimman vaalitappion, koska se tarjosi tavallisille kreikkalaisille ulkopuolelta tuotua palkkojen, työehtojen ja eläkkeiden leikkauksia. Kansa rankaisi vanhaa, väsynyttä ja korruptoitunutta eliittiä, johon demaritkin Kreikassa valitettavasti kuuluvat.

Käyttäjän miralaakso kuva
mira laakso

Korruptioon sortuu kuka vaan puolueesta riippumatta kun olosuhteet on sellaiset.

Täällä päin, Suomessa, sen toteuttivat Kokoomus ja Keskusta.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Toveri Eerola on oikeassa. Jätin sen mainitsematta ihan syystä: Kreikan tilanne on todella ahdistava ja sisäisesti sekaisin. Pasok on toki vahvasti syyllinen siihen, että ongelmiin ei ole puututtu. Onneksi Pasok ei ole ainoa syyllinen ja siihen kohdistuva muutosvaade suuntautui pääosin Dimariin ja Syrizaan, eli äänet eivät valuneet esim. uusnatseille.

Kreikan tilanne on siis aidosti huolestuttava. Pelottaa, että Halla-ahon toiveet panssarivaunuista kaduilla saattavat vielä toteutuakin.

Pentti Järvi

Oot sie Kontio maharoton. Kukaan ei ole TOIVONUT panssarivaunuja minnekään. Järjestyshäiriöitä on ollut ja lisää tulee tehdyn politiikan seurauksena ja niitä on jotenkin hillittävä.
Muista, että niitä panssarivaunuja ovat suomalaisetkin maksamassa.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ei minulla ole mitään panssarivaunuja vastaan. Niistä saa oikein kivoja poijunankkureita, sillanjalustoja ja lasten leikkitelineitä. Lisää panssarivaunuja maailmaan, mutta vähemmän hulluja niitä käyttämään.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Timo Kontio!

Vastauksesi tässä ja edellisissä blogeissa viittaa sihen, että pidät jonkinlaista jatkuvaa 'kaksipohjaista luentoa':

1) Tämä on totuus!, (kerrot meille tavallisille kuolevaisille.)

2) Katsokaa Demarinuoret esimerkkiä; pitää olla rohkea eikä myöntää mitään..., tehkää vai niinkuin minä!

Oletko koskaan miettinyt vaihtoehtoa, että teitä ja SosDem-light-puoluetta, (entinen VAS), viedään kuin pässiä narusta:

1) Paha setä Katainen haluaa 1 prosentin korotuksen ja hän sanoo haluavansa kaksi.

2) Paha setä Katainen haluaa olla "kovassa ytimessä", niinkuin Kim Jong Lipponen.
Jutta sanoo: "Pitää olla takuudet!" ja melkein polkee jalkaa.
Johon Velkatalkoo-Jykä sanoo: "Hyvä juttu! Mene neuvottelemaan ne ja sen jälkeen tehdään niinkuin minä sanon."
Jutta menee.
Jutta tulee takaisin nippu papereita mukanaan ja sanoo: "Tällaiset mä sain! Kelpaako ne?"
Jykä: "Tottakai kelpaa, jos sä kerran oot niihin tyytyväinen."
Jutta nieleskelee.
Jutta: "Muttet sä edes kattonnu niitä!"
Johon Jykä: "Ei mun tartte. Luotan Sinuun."
Jykä ojentaa paperin: "Ja tässä on lista siitä mitä seuraavaksi tehdään!"
Ja näin kaikki hallituspuudelit nyökkäilivät ja miettivät: "Onpa meillä joviaali johtaja verrattuna Kim Jongiin".

Jutta pyytää lupaa mennä telkkariin levittämään ilosanomaa kansalle.

____________________________

Kun haluat jotakin, jota toinen ei anna, pyydä kaksinkertaisena ja tee kompromissi - tai anna hänen valita sen käytävän maton väri, joka vie suoraan helvettiin.

Henry

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Toivoisin kuitenkin, että se matto olisi punainen. Siinä olisi glamouria.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Palataan siis asiaan, jos olet oikeassa. Minä olen kyllä täällä kiinnostuneena jatkossakin keskustelemassa.

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Muutamista vertauksista kirjoituksestasi en pitänyt, mutta sait hymyn naamalleni :)

Käyttäjän vesakauhajarvi kuva
Vesa Kauhajärvi

Kontiosta on tulossa selkeä Urpilaisen manttelinperijä. Pelkkää unelmahöttöä tekstit ilman mitään oikeaa sisältöä. Sopii siis hyvin SDP:n linjaan. Valitettavasti vaan tässäkin kansassa on aika paljon niin typerää sakkia että äänestävät demareita, perkele.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio
Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Kävin jo tunnustamassa. Käypä lukemassa kommenttini.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Olen Timon kanssa samaa mieltä siitä, että Ranskan vaalitulos indikoi Euroopassa luultavasti laajempaakin trendin muutosta. Se, yltääkö trendi milloin ja millaisena Suomeen jää nähtäväksi, samoin kuin se, miten kohtalokkaasti vanhentunut ja kelkasta tipahtanut suomalainen sosiaalidemokraattinen liike tähän kykenee vastaamaan.

Otsikkoasi jäin vielä mietiskelemään. Tarkoitatko ahneuden päättymisellä esimerkiksi ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista, sosiaalidemokraatteja lähellä olevan AKT:n yhteiskunnan toiminnan halvaannuttamien säännöllisten lakkojen loppumista, yrittäjyyden, työllistämisen ja suomalaisen työn kannattavaksi tekemistä työntekoon ja yrittäyyteen kannustavalla verotus- ja tukirakenteella vai kenties jotain muuta ahneuden muodon muutosta tahi poistumista tulevaisuudessa?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Kiitos kommentistasi, Sanna. Kiitos myös viittauksestasi kohtalokkaasti vanhenneeksi ja kelkasta pudonneeksi väittämästäsi poliittiseen liikkeeseemme. Se on lähes yhtä kekseliäs ja räväkkä kuin H. Björklidiltä ja muilta vekkuleilta tällä sivulla tulleet avautumiset. Otan sen vastaan ja suljen hellästi sydämeeni.

Otsikollani viittasin Jutta Urpilaisen tuoreeseen blogikirjoitukseen. Ahneudella tarkoitan yksittäisten ihmisten heikompiinsa kohdistamaa sortoa. Työmarkkinajärjestelmä on yhteisesti luotu ja sovittu. Sitä kunnioittaakseni en hauku kumpaakaan sen osapuolta ahneeksi, ellei yhteisiä pelisääntöjä toistauvasti pyritä rikkomaan. Lainsäädännön uudistuksia on aina syytä ehdottaa, mutta niiden vaikutukset olisi syytä pyrkiä ennakoimaan.

Eräs hyvä tuore esimerkki, joka kuvaa oikeistolaisen, kestämättömän riistopolitiikan vaikutuksia on tässä: http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2012/05/08/tyl...

Olitte väärässä. Nuoret kärsivät. Rikkaat rikastuvat, köyhät entisestään köyhtyvät. Se on surullista.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Tavoitteeni ei niinkään ollut olla kekseliäs sen enempää kuin räväkkäkään, ainoastaan todeta kuivakkaasti viime aikojen tapahtumien valossa tosiasiat. Vai oliko mielestäsi esimerkiksi SDP:n presidenttivaalikampanja raikas, tuore ja ajan hermolla?

Mitä taas tulee otsikkoon ja itse kirjoituksen sisältöön, ne ovat edelleen minusta ristiriidassa. Et kuitenkaan kirjoita yksittäisten ihmisten harjoittamasta sorrosta, vaan sosiaalidemokraattisen liikkeen tuulista Euroopassa.

"Lainsäädännön uudistuksia on aina syytä ehdottaa, mutta niiden vaikutukset olisi syytä pyrkiä ennakoimaan."
Tämä on kyllä osuvasti tiivistetty. Tämän hetken nuorten ahdinko on pitkälti seurausta 90-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa tehdyistä poliittisista päätöksistä. SDP oli tuolloin pääministeripuolue. Miksi näitä vaikutuksia ei ennakoitu?

Olemme kuitenkin edelleen yhtä mieltä siitä, että Euroopassa puhaltaa uusia tuulia. Nähtäväksi jää, millaisena nuo tuulet tänne Pohjolaan saapuvat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kontio, minusta on aina perin ikävää kun asiaan perehtymättömät tulevat julistamaan omaa ideologiaa, ja toteamaan papukaijan lailla mitä "isot edellä".

Jos riistojuttuja pohdit päättyneeksi, niin minäpä sanon, että ette ole vielä nähneet mitään. Perusteluni kirjoitin Toimi Kankaanniemen uusimpaan blogiin kommenttina. Siis aivan lyhykäisesti, mikä tässä on - kirjanpidollisten tosiasioiden valossa - ongelmana.

Toivottavasti luet sen, takerru asiavirheisiin - jos niitä siinä mielestäsi on. Jos ei ole, niin sisäistä se sanoma. Olen pitänyt koko kuviota talouden ongelmista ja yhteiskunnallisista ongelmista täällä Puheenvuorossa kohta vuoden ajan. Track record on edelleen luettavissa. Ei se aivan täydellinen record ole, mutta harvapa meistä on täydellinen.

Demarit tekivät hirveän virheen lähdettyään tähän tukihimmeliprojektiin. Katso nyt vaikka Urpilaisen sanomia pitkin kriisiä. Ensin kiellettään ja ladotaan selkeät mielipiteet (kun Merkel on ne ensin tehnyt) ja sitten käännetään puheet "harkintaan" (kun Merkel on ensin niin tehnyt) ja sitten lopulta tehdäänkin päinvastaiset toimet kuin alunperin suunniteltiin, koska totuus valjastuu näille ymmärtämättömille tahoille (kun ne valkenee ensin Merkelille pankinjohtajien saamien audienssien jälkeen).

Olette papukaija, ette mitään sen ihmeempää.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olli "Quisling" Rehn (Kepu) Hesarissa:

"Kreikan kansa on valinnut edustajansa demokraattisissa vaaleissa. Seuraavaksi on vuorossa koalitiohallituksen muodostaminen. EU on tukenut Kreikkaa sen vaikeuksissa ja odottaa, että Kreikka osaltaan pitää sitoumuksistaan kiinni", EU:n talouskomissaari Olli Rehn sanoi HS:lle maanantaina.
________________________

Hän tarkoittaa, niinkuin myös koko meidän hallituksemme:

...että Kreikka osaltaan pitää kurjistamis- ja leikkaussitoumuksistaan kiinni...

Lahjuksista on saannut nauttia noin 200.000 kreikkalaista, mikä lieneen noin 2 - 3 % kansasta.
Ja nämä ovat jo siirtäneet rahansa Sveitsiin ja muihin vastaaviin maihin.
Nyt jäljellä oleva 97% pannaan maksumiehiksi. Ja tätä ovat tekemässä niin SDP kuin VAS, KD, Vihreät ja muut Kokoomuksen satraapit.

Ja me suomalaiset maksamme takuumme jotta saksalais- ym. pankit pääsevät livohkaan. Ja lopuksi maksamme kaiken näille pankeille - suoraan tai mutkan kautta.
Eikö olisi ollut helpompi tässä noudattaa Maastrichtin sopimusta?

Henry

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Ahneuden aika on ohi? Ahneuden aika? Ahneus?

Onko se ahnetta, että antaa ihmisille mahdollisuutta vaikuttaa elämäänsä ja ansaita rikkautensa itse jos menestyvät, ja silti tukea yhteiskunnan heikommin pärjääviä?

Vai onko se ahnetta, että vaatii ihmisiä luopumaan pääomasta minkä ovat itse ansainneet?

Ranskan Francoise Hollande on sitä mieltä että julkisiin palveluihin tulee investoida enemmän rahaa ja eläkeikää tulisi laskea. Onko tämä vastuullista Demariutta? Se että kun valtion velka hiopp 100% BKTsta niin aletaan pistämään rahaa tyhjästä jonnekin?

Teidän demarien seurauksena Suomenkin tilanne menee pahempaan ja pahempaan, julkisista palveluista kun ei saa tinkiä tietenkään, eikä sitten Vasemmistoliitto anna tinkiä kulttuuripalveluista tietenkään, ei tule mitään säästöä. Myönnän ettei oikeistolaisuus ole aina paras vaihtoehto, mutta oikeistolaisuus ei ole ahneutta, vaan hillitysti se kulkee käsikädessä oikeudenmukaisuuden ja realiteettien kanssa.

Ja että onko oikeistolaisuuden aika ohi? Täytyykö muistuttaa, että Suomen pääministeri on Kokoomuslainen, kuten myös presidenttikin? Ja että Suomen pääoikeistopuolue (Kokoomus) on, ja erittäin vahvastikin, Suomen suurin puolue?

Ajat muuttuvat missä milloinkin, joskus nousee populismi, joskus realismi. Joskus oikeistolaisuus joskus vasemmistolaisuus, ei se siitä miksikään muutu, sama paska jatkuu, byrokratia pysyy ja tehottomuudella porskutellaan eteenpäin, olkoon maanosan toisella puolella mikä vaan presidentti, kommunisti tai natsi.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Itse asiassa kokoomus ei ole Suomen suurin puolue, vaan se on keskusta. Keskustalla on eniten jäseniä, valtuutettuja, kunnanjohtajia ja käytännössä vaikutusvaltaa Suomessa. Ja tämä on fakta.

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Kannatusluvut kertovat huomattavasti siitä, että Kokoomuksella on eniten kannatusta, samoin eduskunnassa on eniten kansanedustajia, on pääministeri ja presidentti.

Eikös se niin ollut että monet ovat saaneet tietää kuuluvansa KePuun vaikka eivät olisi ikinä muistaneet liittyneensä? Kyllä sielä vielä jäseniä on varmasti ketkä ei asiasta tiedä mitään.

Katsotaan kunnallisvaaleissa sitten toi kunnanvaltuutettujen määrä, määrä tippuu toisella ja nousee toisella, varmasti.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Jarmo Makkonen

Ainakin Kokoomus on aika tehokkaasti hävittänyt Suomen kansallisomaisuuden uusliberaalilla talouspolitiikallaan jota alkoi 80-luvulla harjoittamaan heti hallitukseen päästyään. On myönnettävä että SDP ja Keskusta ovat olleet pelissä mukana ja varsinkin Lipposen aikana SDP oli oikeistolaisempi puolue kuin Kokoomus konsanaan, mutta jostakin syystä, olisiko median ansiota ei Kokoomus ole äänestäjien mielestä kovin ryvettynyt puolue.

Jaakko Tuononen

Ei ole turhaa tuuletusta. Tämän kaverin kanssa vielä uutta mmailmaa rakennetaan, näin uskon.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio
Alexius Manfelt

Timo, mielenkiintoista sinänsä oli, että entinen oikeistopresidentti Jacques Chirac äänesti toisella kierroksella Hollandia. Piti tätä parempana maan jottoon inhimillisyyden ja yhteiskunnan hyvinvoinnin tähden.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Hänen mielipiteensä oli varmasti hyvä ja perusteltu.

Eikös Martti Ahtisaarikin ilmoittanut tukevansa tammikuussa ensimmäisellä kierroksella Pekka Haavistoa?

panutaneli kuusi

Erittäin huomionarvoinen näkökulma ja tämä jos mikä todistaa oikeaksi sen ettei Sarkozya voi niputtaa samaan kategoriaan Chiracin kanssa.Olisin yllättynyt jos Chirac olisi äänestänyt toisin.Viha kristillisyyttä kohtaan yhdistää Chiracia ja Hollande jasiinä on jo Chiracille syytä tarpeeksi äänestää Hollandea.Mikään muu ei tätä selitä

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olen melko varma siitä, että Hollande ja Chirac molemmat uhraavat kristinuskon ajattelemiselle ehkä viisi sekuntia kuukaudessa. Jos Sarkozykin olisi ajatellut enemmän talouspolitiikkaa, Euroopalla menisi paremmin.

panutaneli kuusi

Ainakin Chiracilla oli aikaa tuoda asia mediassa jatkuvasti esiin

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Incredibly, President George W. Bush told French President Jacques Chirac in early 2003 that Iraq must be invaded to thwart Gog and Magog, the Bible’s satanic agents of the Apocalypse.

Honest. This isn’t a joke. The president of the United States, in a top-secret phone call to a major European ally, asked for French troops to join American soldiers in attacking Iraq as a mission from God."

http://www.secularhumanism.org/index.php?section=l...

JMT TMJ

"Tämä oli hyvä päivä. Parti Socialisten, SDP:n sisarpuolueen, ehdokas Francois Hollande on voittanut sikäläiset presidentinvaalit. Tähän on syytä olla tyytyväinen."

Mahtaa olla hyvä päivä suomalaisille veronmaksajille. Hollanden kantava voima oli se että hän haluaa että Suomalaisten veronmaksajien tulee maksaa enemmän veroja, jottei Ranskalaisten tarvitsisi maksaa veroja.

Tästäkö pitäisi olla tyytyväinen?

Toimituksen poiminnat