Timo Kontio Kommentteja maailman menosta, uusista tuulista ja menneen talven lumista. Tavoitteena vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

SDP:n puoluekokouksen jälkilöylyjä

SDP:n 43. puoluekokous saatiin päätökseen. Emme kuitenkaan saaneet käsiteltyä kaikkia niitä asioita, jotka oli tavoitteeksi asetettu. Kokouksessa käytettiin liikaa aikaa joutavaan odotteluun, kansankarkelointiin ja asioiden edistämisen kannalta perusteettomiin puheenvuoroihin. Lopulta lauantai-iltana seitsemän aikaan kokous päätettiin keskeyttää ja asiat jättää tuonnemmaksi käsittelyyn. Olen vahvasti sitä mieltä, että seuraavassa kokouksessa on poliittinen tilannekatsaus rajattava selvästi tämänkertaista lyhyemmäksi. Politiikkaa kuitenkin käydään kokouksen käytävillä, eikä puhujapöntössä käytetyillä puheenvuoroilla ole kokouksen keskeisen sisällön kanssa juurikaan tekemistä. Tärkeintä olisi, että päätösasiat saataisiin käsiteltyä.

Noh, kokous oli kuitenkin muilta osin erinomaisen hieno kokemus. Saimme nuorisoporukalla valmistelemiamme poliittisia asioita lävitse puoluekokouksen päätöksiksi. Ihmiset nauttivat kokouksesta ja toistensa seurasta. Puoluejohto vaihdettiin puheenjohtaja Urpilaista lukuunottamatta. Tätä alunperinkin toivoin ja sen eteen tein töitä. Puoluesihteerikisassa työskentelin Reijo Paanasen tukitiimissä yhteisen tavoitteen saavuttaen. Mikael Jungner tsemppasi seuraajaansa innostavasti ja jätti puoluesihteeripaikan vertaiselleen positiivisin mielleyhtymin. Nyt on hyvä fiilis jatkaa siitä, mihin Jungner työssään jäi. Aion toimia puoluesihteeri Paanasen tukena jatkossakin.

SDP:n aiemmista varapuheenjohtajista on riittänyt puhetta. Jo neljä vuotta samalla puheenjohtajistolla vedetty puolue oli viime aikoina tuntunut jäävän välillä paikoilleen polkemaan. Tähän kaivattiin muutosta. Tässä oma näkemykseni asioiden kulusta. Viime vuoden elokuussa johtamani Demarinuorten liittohallitus päätti, että lähdemme nostamaan nuoria puoluejohtoon. Otimme tavoitteeksi yhden alle 30-vuotiaan varapuheenjohtajan ja sen, että jokaisessa 14:ssä puolueen piirissä puoluehallitusehdokaskeskusteluissa olisi esillä joku nuori.

Tämän tavoitteen saavuttamiseksi päätimme käyttää rauhallisia keinoja, eli keskustella avoimesti ja aktiivisesti kokeneempien tovereiden kanssa tästä tavoitteesta. Nostimme esiin nuoria puoluekokousedustajuudesta kiinnostuneita ihmisiä. Pyysimme Antti Lindtmania ehdolle jo puolisen vuotta sitten. Vuoden alussa ryhdyimme aktiivisesti ottamaan yhteyttä puolueen piirijohtajiin ja keskeisiin toimijoihin nuorten nimien esiin nostamiseksi. Myös puolueen pää-äänenkannattajan suuntaan toimitin tiedoksi mielenkiintoisia nuoria nimiä, joita lehti haastattelikin kevään aikana. Ylipäätään keskusteluissa pyrimme jatkuvasti pitämään sen, että nuoret eivät ole vain tulevaisuuden tekijöitä, vaan monesta on vastuunkantajaksi jo tänään.

Vastuunkantajia alkoikin ilmestyä esiin pikkuhiljaa. Nuoria nimiä saatiin ehdolle puoluehallitukseen yhteensä viidestä piiristä. Itsekin olin yksi heistä. Huhtikuun korvilla nuori lahtelainen ystäväni Eero Vainio otti yhteyttä innostuneena ja kertoi, että voisi saada kannatusta varapuheenjohtajavaalissa. Tälle annoin samantien oman siunaukseni ja ryhdyin tekemään taustavaikuttamista. Antti Lindtman oli asettunut vahvasti Maria Guzenina-Richardsonin tueksi ja näytti siltä, ettei Antti lähde ehdolle mihinkään tehtävään. Eeron tukeminen ei siis ollut keltään muulta pois, eikä häntä missään joutunut häpeämään. Päinvastoin. Innokas, aatteellinen ja hieman särmikäskin nuori idealisti oli nähdäkseni juuri sitä, mitä SDP tarvitsisi viestinsä kirkastamiseksi.

Eero saikin tukea sieltä täältä ja Demarinuorten liittohallituskin antoi hänelle siunauksensa. Toimme Eeroa esiin Helsingissä sekä nuorten valtakunnallisissa tapahtumissa. Hänen facebook-tukiryhmänsä kasvoi ja saimme nuorten puoluekokousryhmäänkin keskusteluun hänen ehdokkuutensa. Viikko sitten Demarinuorten liittokokouksessa valmistelimme julkilausuman, jossa osoitimme tuen sekä hänelle että Antti Lindtmanille ja toivoimme vaihtuvuutta puolueen varapuheenjohtajistoon. Nuoria puoluekokousedustajia oli huikea määrä, kaiken kaikkiaan lähes sata alle 35-vuotiasta. Alle kolmekymppisiäkin enemmän kuin olisimme voineet toivoa, kymmenittäin. Jokaisella oli kuitenkin vapaat kädet tehdä ja toimia oman parhaan kykynsä mukaan. Kenenkään mielipidettä ei vaiennettu, eikä vaalisalaisuutta rikottu. Junttaamisesta ei ole siis kohtuullista tätä ryhmää syyttää.

Tuolle tuelle oli näemmä tilaa ja tarvetta: julkilausuman jälkeen SDP:n piirijärjestöissä kohisi hetken ja yhtäkkiä Maria Guzenina-Richardson ilmoitti vetäytyvänsä ehdokkuudesta ja antavansa tukensa nuorelle Lindtmanille. Antti ei heti vastaustaan antanut, vaan halusi pohtia hetken. Hän kuitenkin päätyi ottamaan haasteen vastaan ja lähteä mukaan kisaan. Uudenmaan piirin suuruus vaikutti siihen, että Antin läpimeno tuntui varmalta useimpien kokousedustajien mielestä. Vainion tilanne ei ollut lainkaan selvä. Mitään keltanokkia ei kumpikaan heistä ole, vaan molemmat ovat tehneet politiikassa jo kymmenvuotisen uran. Se on silti lyhyt näkemys moneen kokeneempaan puoluetoveriin verrattuna.

Vielä henkilövaalipäivän aamuna näytti siltä, että Krista Kiurun ja Antti Lindtmanin lisäksi puolueen varapuheenjohtajaksi oli tulossa valituksi Kymistä Jukka Kärnä. Antti Rinteen viime hetken mukaanlähdön piti sekoittaa pakkaa entisestään Näin ainakin media julisti. Kokoussalin ovien ulkopuolella Vainion kannatus oli kuitenkin suurta. Hän oli tehnyt vaikutuksen useisiin rohkeudellaan, suoruudellaan ja aatteellisuudellaan. Kun vaaliin mentiin, löin sen tuloksesta vetoa Eero Heinäluoman kanssa. Hänen jos jonkun luulisi olevan riittävän sisäpiiriä ja kokenut, että tuloksen olisi tietänyt ennalta. Vaan ei. Sali äänesti hänen kannaltaan väärin.

Moni yllättyikin, kun varapuheenjohtajavaalin tulokset julkistettiin. Vainio ja Lindtman saivat riittävän tuen kumpikin. He pudottivat vaalissa taakseen kansanedustajia ja pitkäaikaisia vaikuttajia. Näin meillä on nyt kaksi alle 30-vuotiasta varapuheenjohtajaa ja samalla Suomen nuorin puolueen puheenjohtajisto. Vaalitulosten selvittyä nousin kokoussalissa seisomaan tuolille ja ryhdyin laulamaan Nuorison marssia. Niin oli aiemmin sovittu tehtäväksi, mikäli tulos olisi meille suosiollinen. Hetkessä salin seitsensataapäinen väki lauloi yhteen ääneen tuttua laulua. Jutta Urpilaisen ympärillä puoluekokous lauloi: "..ei askel horju, ei silmä säiky, vaan into hehkuu otsallaan!"

Tästä on hyvä jatkaa. Kiitos keskeisille ihmisille, jotka tätä olivat toteuttamassa. Demarinuorten liittohallitus oli jo lähes vuosi sitten rohkea ja tavoitteellinen, liiton toimisto innokas ja pitkäjänteinen työskentelemään yhteisen asian eteen. Eeron ja Antin omat tukiryhmät tietysti tekivät merkittävää taustavaikuttamista. Nuorten puoluekokousedustajien ryhmä vetäjiensä johdolla lobbasivat, puhuivat puolesta ja innostivat. Puoluekokous äänesti rohkeasti muutoksen puolesta. Ja tietysti Eero ja Antti ottivat huikean suuren askeleen asettautuessaan ehdolle. Kiitos teille kaikille.

ps. kaiken tämän keskellä ehkä koskettavin hetki kokouksessa SDP:n kunniajäseneksi nimetyn, entisen YLEn pääjohtajan Sakari Kiurun puhe, jossa hän toivoi enemmän puolueen sisäisiä linjaristiriitoja ja lupasi, etteivät vanhat astu syrjään toiminnasta, vaikka nuoria mukaan tuleekin. Hyvä niin. Puolue on yhteinen, jokaista tarvitaan. Sama koskee yhteiskuntaa laajemminkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (57 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuota...

Kirjoitit aika pitkälti siitä, kuka milläkin pallilla istuu jatkossa. Eipä kait siinä mitään, mutta sisältöä oli kovin vähän. Yhtä hyvin olisit voinut tehdä nimilistan ja vaikka laittaa + perään, mikäli pidät nimitystä hyvänä ja - jos paras ajattelemasi henkilö ei tehtävään tullut valituksi.

Minä olen ehkä hieman omituinen, kun seurailin demarien puoluekokousta sivummalta ja pidin tärkeämpänä poliittisia linjauksia kuin nimitysasioita.

Minulle kun ei ole tärkeämpää tietää kuka sanoo, vaan mitä sanotaan.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Tää oli ennemminkin muistiinpanoa siitä, mitä tapahtui silminnäkijän kokemana. Poliittisista linjauksista tulee kirjoituksia vielä tuonnempana. Ne ovat tottakai tärkeämpiä, mutta tulevat hitaammin näkyville. Lisäksi osa niistä jäi kokonaan käsittelemättä teknisten syiden vuoksi. Harmi sinänsä, mutta onpahan aikaa niihin taas paneutua. Ydinvoima- ja turkistarhauskeskustelut olisivat kovasti itseäni miellyttänyt käydä paikan päällä. Olen tyytyväinen kokoukseen pääosin, mutta oli siellä korjattavaakin. Tärkeää on, että ensi kerralla hommat hoidetaan paremmin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minä jäin miettimään tätä hallintorekisterilinjausta, ettei sitä laajennettaisi suomalaisiin - ja vieläpä pyrkimyksenä olisi poistaa se ulkomaalaisiltakin. Ihan hyvä juttu, mutta miten sen VM:n sisäisen muistion kanssa, kun on hieman ristiriidassa linjauksen kanssa?

Toiseksi laitoin merkille tämän "nyt riittäisi tukipakettisekoilut" -linjauksen. Ei se nyt ihan noin jyrkästi mennyt, mutta ymmärrän kyllä, ettei suoraan voi vaihtaa vastakkaiseen suuntaan täysillä. Alku on silti tervetullut, ilahdun nyt siitäkin, että demarit ovat jossain määrin huomanneet, ettei nyt ajettava politiikka yksinkertaisesti vain toimi.

Toivottavasti nämä kaksi linjausta nyt sitten pitäisivät, enkä joudu huomaamaan tämän olleen mitään kunnallisvaalien alla järjestettävää peliä.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

SDP saa ja voi tehdä omaa politiikkaansa riippumatta ministeriöiden linjauksia tai hallitusohjelmaa. Tosiasiassa puolueohjelmat ohjaavat hallitusohjelmaa, eikä päinvastoin. Kyse on sopimuksista sekä yhtenevistä ja eriävistä tavoitteista.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

@Henri. Ihmettelen, että mitä hyvää on siinä, että nyt halutaan aktiivisesti kaataa arvopaperimarkkinalainsäädännön kokonaisuudistus? Tarkoituksena on muuttaa hallintarekisteri samantapaiseksi, kuin mitä se on jo mm. Ruotsissa. Itse asiassa Suomi on viimeisiä linnakkaita, missä on vielä rajoitetaan hallintarekisteri kotimaisiin ja ulkomaisiin.

Ovatko osapuolet edes tietoisia siitä, että hallintarekisteri ei olisi täysin salainen uudistuksen jälkeen vaan viranomaisest saisivat siitä edelleen tietonsa Ruotsin mallin tapaan?
http://mikkosavelius.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8177...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Savelius, ihan avoimuuden ja läpinäkyvyyden kannalta. On helpompi todeta esim. veronkiertotapaukset. Lisäksi esimerkiksi kansanedustajien omistukset saadaan selville virheettä, jolloin "oman lehmän ojassaolot" tulevat näkyviin.

Kaikkialla muuallakin huudetaan läpinäkyvyyttä.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

@Henri. Ongelma ei ole kansanedustajien veronkierto. Ongelmana on se, että kansanedustajille on liian VÄHÄN suoraa osakeomistusta. Kansanedustajien tulisi käydä silloin tällöin yhtiökokouksissa kuulemassa yhtiöiden ja niiden osakkeenomistajien näkökantoja.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Senkun ostavat, mutta avoimesti. Ei tähän nykytilaan tarvita mielestäni enää yhtään enempää skeptistä spekulointia, että tehtiinkö joku hieman pöljältä vaikuttanut päätös vain siksi, että vastaavalla ministerillä tai hänen puolisollaan on merkittäviä omistuksia firmassa, joka selkeästi hyötyy tapauksesta.

Olen kanssa sitä mieltä, että kotimaiset firmat pitäisi olla kotimaisissa käsissä, ja että nykyisten pelisääntöjen mukaan on sulaa hulluutta takoa kaljakuppiloissa nyrkkiä pöytään omistajien etujen ajamisesta. Ryhtyisivät itsekin omistajiksi niin siinähän sitä vastinetta sitten saa.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Mites siinä kirkon ja valtion erottamisaloitteessa näin kävi? Kenen nilkkaan se niin ilkiästi kopsahti, että se piti hyllyttää?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Se aloite jäi sisällön osalta pöydälle. Youtubesta löytyy koko keskustelu. Porukka oli väsynyttä kolmen päivän kokoustamisen jälkeen ja arvokonservatiivit taisivat pelätä, että äänestyksessä käy huonosti. Parempi oli silti rauhoittaa tilanne ja siirtää ajatusta eteenpäin kuin repiä koko homma auki. Siitä olisi tullut vain riitaa, eikä se olisi ollut kenenkään etu.

anna eino

Pitääkö paikkansa, että SDPn puoluekokouksen kanta oli, että pakkoruotsin opiskelua pitää aikaistaa ja tehostaa?

Jos se on totta, se oli valtavan typerä päätös, kun kaikesta tarpeellisesta joudutaan tinkimään ja maamme velkataakka kasvaa ja kasvaa.

Pakkoruotsiin käytetyt rahat tarvittaisiin esim uusien innovaatioiden synnyttämiseen, ja se vaatii lisää matematiikan, fysiikan, kemian, biologian jne opintoja.

Ruotsissakin ymmärretään, ettei pienen naapurimaan kielen pakko-opiskelussa ole mitään järkeä. Pohjoismainen yhteistyökään ei edellytä, että ruotsalaiset opiskelisivat suomea.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Näin päätettiin. Minusta päätös oli järkevä. Ja sillä ei varmasti ole mitään tekemistä maamme velkataakan kasvamisen kanssa.

Käyttäjän arihyttinen kuva
Ari Hyttinen

"Aikaistaa ja tehostaa". Ihan mielenkiinnosta, mitä tällä tarkoitettiin? Oletan ja toivon, että tämän päätöksen yhteydessä käytiin läpi, mitä päätettiin.

Tehostaminen yleensä tarkoittaa, että sama asia tehdään vähemmillä resursseilla. Toisaalta aikaistaminen ei oikein sovi tämän kanssa yhteen, siitähän ei montaa viikkotuntia jää, jos nykyisistä tunneista sekä leikataan, että niitä venyttään useammalle vuodelle.

Eli tarkoittaako tuo päätös muiden aineiden tuntien vähentämistä vai lisäämistä, vai ei kumpaakaan, vaan niiden tunnit pysyvät ennallaan, mutta jonkun muun aineen opetusta vastaavasti myöhäistetään?

Jos, siis jos tämä tehty päätös "tehostaminen"-sanasta huolimatta implisiittisesti tarkoittaa muiden aineiden tuntimäärän vähentämistä, ja sinä pidät päätöstä järkevänä, niin minkä aineiden vähentämistä tarkemmin ottaen pidät järkevänä?

LISÄYS

löysin aloitteen tekstin:
http://aloitteet.sdp.fi/2012/04/19/ruotsin-kielen-...

Hiukan epämääräisesti siinä sanotaan, että tarkoitus ei ole lisätä oppimistavoitteita, vaan tehdä opetuksesta vähemmän tiivistahtista. Mietin, että mahdettiinko aloitteesta keskusteltaessa sivuta tuntimäärää? Nimittäin jos tuntimäärä pysyy ennallaan, niin kyllähän edelleen oppituntia kohden on ihan yhtä tiivis ohjelma, tai tiiviimpikin, koska nuoremmille koululaisille annetaan vähemmän kotiläksyjä. Eli kysymys säilyy: Jos tahtia todella halutaan vähemmän tiiviiksi, niin se tarkoittaa opetusajan lisäämistä. Mistähän muusta aineesta se aika olisi järkevä ottaa pois?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

@Ari: tuo aloite tuli muodossaan hyväksyttyä.

anna eino

Suomen valtionvelka kasvaa hurjaa vauhtia koko ajan. Se edellyttää säästöjä kaikesta mikä ei ole ehdottoman tärkeää. Pakkoruotsin opetus kaikilla kouluasteilla on täysin hyödytöntä rahantörsäystä. Se ei hyödytä kansantalouttamme millään tavoin, eikä todellakaan yleissivistykseen voi kuulua pienen naapurimaan kielen opiskelu. Vai ovatko ruotsalaiset jotenkin sivistymättömiä kun eivät osaa suomea? Suomi on sentään ollut heillekin toinen kotimainen kieli satojen vuosien ajan, kun olimme osa Ruotsin kuningaskuntaa.

Järkevää olisi pyrkiä lisäämään sellaista osaamista joka voi tuottaa uusia innovaatioita, uusia nokioita tähän maahan. Ruotsin opiskelu olisi ehdottomasti muutettava vapaaehtoiseksi ja vapautuvilla opetusresursseilla tarjottava lisäkursseja esim matematiikassa, fysiikassa, kemiassa, biologiassa.

Olen syvästi pettynyt, että demarit ovat antaneet tahtonsa RKPn taskuun.
Demarit eivät aja Suomen ja suomalaisten etua. Demarit nuoleskelevat vain bättre folkia, ilmeisesti säätiörahan toivossa. Alhaista, vastenmielistä politiikkaa!

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Kavereiden kanssa voidaan vitsailla. Tuntemattomien kanssa pysyttelisin asiatasolla, mikäli mahdollista.

Lastensuojelun asiakkaita oli pari vuotta sitten Helsingissä kymmenisen prosenttia kaikista lapsista. Sijoitettuna on tällä hetkellä viitisentuhatta lasta. Siitä voi laskea suurin piirtein keskimääräiset kustannukset per lapsi. Liian suuret joka tapauksessa. Yhdenkään lapsen ei ole hyvä olla laitoksessa. Monelle se on hetkessä parempi paikka kuin oma koti, mutta pidemmällä aikavälillä katsottuna sijoitukset on mahdollista ennaltaehkäistä ja välttää.

Jaakko Tuononen

No, olinhan siellä minäkin. Tosin vain avustajana ilman puheoiketta. Enkä voinut osallistua kaikkina päivinä, kun iskias iski ja piti sitä paapoa.

Todellakin Kira Arn. Kyllä demareiden pitää olla sillä linjalla, että Kirkko erotetaan valtiosta. Sitä edellyttää tasa-arvo ja moniarvoinen yhteiskunta. Uskonto on yksityisasia, ei valtion monopoli. Uskonto valtion ideologiana on kammottava ajatus. Onhan se nähty.

Ruotsinkielestä en ole ihan sillä kannalla, että meidän kannattaa sitä hylätä. Pakkoruotsi kouluissa voidaan hylätä, mutta ruotsinkielen opiskelua ei. Itselleni on oikeasti ollut hyötyä siitä, että pystyn toimimaan myös ruotsinkielellä. Itse opiskelin ruotsinkieltä (ja oikeasti kaikkea) vasta aikuisena. Nuorena ei opiskelu kiinnostanut. Suomi on oikeasti hieno maa, että myös myöhaisheränneet voivat oppia jotain. Tämä koskee erityisesti poikia ja nuoria miehiä. Seiniin töhrijöistäkin voi tulla ihan hyviä miehiä.

Ihan hyvä, että johtoa nuorennettiin, se vie kehitystä eteenpäin. Demarit ovat olleet sodanjälkeisen Suomen merkittävin poliittinen voima ja tavallisen palkansaajan, eläkeläisen, koululaisen, kotiäidin sekä yhteiskunnan tasa-arvon tuki ja turva. Kommunismin ja riistokapitalismin estolääkitys. Sitä tarvitaan edelleen.

Pekka Manner

Vai meni demaritkin nyt RKP:n taskuun, siellä on tungosta, Kokoomus, VL, kepu ja Vihreät ovat siellä.

Krista Kiurun hehkuttaminen on turhaa, hänet tullaan muistamaan yleverosta joka nosti köyhien mm. vanhusten verotusta huimasti.

Eipä demareilla ole uudistushaluja ja puolue onkin varmistanut paikkansa politiikan marginaalissa.

Skål på den saken!

Jaakko Tuononen

Millä tavalla demarit ovat menneet RKP:n taskuun?

"Eipä demareilla ole uudistushaluja ja puolue onkin varmistanut paikkansa politiikan marginaalissa."

Voi hyvä ihme. Millä muulla puolueella on niin paljon halua uudistaa politiikkaa, kuin demareilla. Politiikalla tarkoitan ihan vain ihmisten asioita.

Itse näen, miten SDP tulee edelleen olemaan merkittävä tekijä suomalaisen työmiehen ja työnaisen puolustamisessa. Suomalaisen hyvinvointivaltion, tasa-arvon ja ihmisen kunnioittamisen politiikassa. Rasismia tai typerää populismia me kartamme.

Ja työmiehiä ja työnaisia olemme kaikki, minäkin, vaikka olen jo eläkkeellä. Haluan antaa panokseni suomalaisen tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentamisessa - emmekö me kaikki? Ja Eurooppa on meidän kotimme. Me emme voi jäädä saareksi tänne 60:n leveyspiirin pohjoispuolelle. Kyllä se pitäisi ymmärtää myös Kepussa ja Persuissa.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Itse asiassa taitaa olla niin, että vain demareilla ja RKP:llä on puolinaistakaan intressiä ylläpitää maamme kaksikielisyyttä. Siinä mielessä olemme samassa kelkassa. Mutta RKP:n tasku on niin pieni, ettei sinne mahdu 50000-henkinen puolue, jolla on kuusi ministeriä ja 42 kansanedustajaa sekä toimintaa koko maassa.

Uudistushaluista saa selvää, jos lukee lehtiä. Suosittelen lämpimästi!

anna eino

Jos demarit ovat niin kovin uudistushaluisia, miksi ette ehdota että Suomi muutetaan virallisesti esim 6-kieliseksi? Miksi ette ehdota kaikkien olisi sitten pakko opetella saamea, venäjää, kuurojen kieltä ja somaliaa suomen ja ruotsin ja englannin/saksan/ranskan/espanjan jne lisäksi? Kaikki julkiset palvelut tarjottaisiin kuudella eri kielellä, esim koulut ja yliopistot ja mediaa ja kulttuuria tarjottaisiin kaikille tasavertaisesti kaikilla noilla kielillä.

Sehän olisi uudistushaluista ja edistyksellistä vai mitä, miksi siis tyytyä vain viralliseen kaksikielisyyteen? Eikä sillä olisi mitään tekemistä Suomen velkaantumisen kanssa, kuten totesit edellä, kielten opetus ja opiskelu ei maksa mitään, eihän?

Suosittelen että SDP tarkistaa kantansa Suomen kieliohjelmaan ja heittäytyy todella edistykselliseksi! Kannatathan Timo Kontio tuota ehdotustani?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Olen itse opiskellut seitsemää ulkomaista kieltä, eikä siitä ainakaan haittaa ole ollut. Viittomakielen opettelusta olisi saatavissa mielenkiintoinen sosiaalinen koe yhteiskunnan laajuisena. Panos-tuottosuhde voisi kyllä jäädä kohtuullisen vajaaksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Onnittelut Krista Kiurulle siitä, että hän onnistui lopettamaan vuosien vatvomisen ja ratkaisemaan Ylen rahoituksen tavalla, joka vähensi köyhän pariskunnan vuosimaksun alle puoleen nykyisestä. Onnittelut myös siitä, että Kiuru ymmärsi ministerin sopivan varapuheenjohtajaksi mutta ei puoluesihteeriksi.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Samaa mieltä. Ymmärtääkseni Krista itse ei missään vaiheessa vakavasti harkinnut puoluesihteeriksi ryhtymistä, vaikka häntä siihen pyydettiinkin. Ehdotuksen joku spekuloi olleen Uudenmaan piirin puheenjohtajan Esko Rannon agendaa suojellakseen Maria G-R:n vpj-paikkaa.

anna eino

Viime aikoina on hallituksen piiristä kovasti korostettu Pohjoismaihin suuntautumisen tarvetta. Mm Jyrki Katainen ilmoitti, että on poliittinen päätös, että Suomi menee mukaan Islannin ilmatilan valvontaan, nimenomaan jotta oltaisiin mukana Pohjoismaisessa yhteistyössä.

Kataisen takana ovat mm herrat Sasi, Vapaavuori ja RKPn Wallin, jotka kaikin keinoin ajavat Suomea kimppaan Ruotsin kanssa. Ja siihen kuuluu sitten se, että vaaditaan suomalaisia opiskelemaan entistä aikaisemmin ja entistä enemmän ruotsia.

Hallituksessa Urpilainen on ilmeisesti kannattamassa Islannin opetaatiota. Voi herran jestas, Suomi lähtee puolustamaan Islantia, vaikka meillä on oma suuri puolustusvoimien ja armeijan ylläpitämisen tarve, maantieteellisen sijaintimme takia.
Menköön Ruotsi ilman meitä puolustamaan Islantia, kun heillä ei edes ole yleistä asevelvollisuutta taakkanaan enää kuten meillä on olosuhteiden pakosta.

Demareiden pakkoruotsin takapirut ovat Lipponen ja Ahtisaari. He hääräävät taustalla ja ohjailevat demarinuoria kannattamaan pakkoruotsin opiskelun jatkamista.

Tietenkään ei koskaan mainita, että esim Ruotsin johtavien poliitikkojen tai kuningasperheen tarvitsisi osata entisen veljeskansansa Suomen kieltä!

Jaakko Tuononen

Oikeasti ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin mennä Naton jäseneksi. Sen tietävät kaikki poliitikot, mutta eivät uskalla sitä sanoa. Kun Suomi on edelleen suomettunut Kekkosen kauden jälkeen. Olisi varmasti jollekin valtiotieteilijälle herkullinen tohtorinväitöskirjan aihe tutkia, miten syvässä Kekkosen ajan YYA-trauma suomen kansassa edelleen on.

Suomi tuskin voi joutua konventionaalisen hyökkäyksen kohteeksi. Mutta jos tilanne taas eskaloituisi maailmansodaksi Euroopassa (kuten pari kertaa aiemmin), niin silloin Suomi voisi joutua painostuksen ja uhkailun kohteeksi ydinasevallan taholta. Ja tämä skenaario tulisi estää Naton ydinasesuojan ja sopimuksen kautta.

Tietysti Suomi tarvitsee oman armeijan, mutta se on vain järjestyksenpitoa varten siinä tilanteessa, jossa koko yhteiuskuntarakenne on jo murentunut.

Johan Lom

Ongelma on juuri siinä, että varsinaisen suomettuneisuuden kaudella NATO on demonisoitu pirunsarviseksi mörköksi eikä kansan alitajunta vapaudu tuosta aivopesusta helpolla.

Samat poliitikot, jotka nuorina radikaaleina olivat huutamassa kadulla rauhanmarssissa iskulauseita tyyliin "USA ja NATO - RAUHAN PERIKATO!" (mm. Erkki Tuomioja), pitävät nyt valtaa eivätkä he hevin uskalla ryhtyä takinkääntäjiksi, vaikka ovatkin nyt kokeneet, että samat länsimaiset hallitsijakolleegat niissä NATO-kokouksissa keskustelevat kuin Euroopan Neuvostossa, EU:ssa tai missä tahansa forumissakin, jossa Suomi on mukana, mm. NATO:n rauhankumppanuus.

Kansan syvien rivien on vaikea ymmärtää, ettei suomalaisten poliitikkojen hyville länsimaalaisille kolleegoille kasva pirunsarvia päähän sillä hetkellä kun kokouksen agenda muuttuu NATO-kokoukseksi ja Suomi heitetään huoneesta ulos.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Jaakko Tuononen

Mikä on NATOn ydinasesuoja ?

Alan ammattilaisena en tunne termiä. Taitaapi olla poliittista kieltä.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Olisi varmaan hyvä muistaa, että Suomi on vasta hyvin lyhyen aikaa ollut pohjoismaa. Nimi Fenno-Skandia on edelleenkin käytössä naapurimaissa.

Jaakko Tuononen

"Olisi varmaan hyvä muistaa, että Suomi on vasta hyvin lyhyen aikaa ollut pohjoismaa"

Suomi oli Ruotsin osa 300-vuotta. Tai jos edes voi määritellä. Suomea ei ikinä edes ollut olemassa ilman Ruotsin kuninkaiden valloitushlua. Vituttaa, kun voisimme ihan hyvin puhua myös ruotsia.

Tämä oli karrikointia ja halua vain herättää keskustelua. Suomesta tuli suomi vain rakkaan Ruotsin sylissä. Rakastakkaa kaikki Ruotsia.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Minä en kyllä näe pohjoismaisessa yhteistyössä mitään vikaa. Ja vaikka Islanti NATO-maa onkin, ei tämä ainakaan syvennä yhteistoimintaamme.

Sen sijaan en pidä NATOon liittymistä hyvänä vaihtoehtona. Jos ja kun Venäjä joskus liittyy siihen, on syytä tehdä niin meidänkin. Sillä hetkellä NATO menettää keskeisen tehtävänsä ja siitä tullee rauhanliitto. Ja se on hyvä tavoite.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kontio kirjoittaa:

"Sen sijaan en pidä NATOon liittymistä hyvänä vaihtoehtona. Jos ja kun Venäjä joskus liittyy siihen, on syytä tehdä niin meidänkin."

Kenenkään ei tarvitse pitää NATO-jäsenyyttä hyvänä vaihtoehtona. Mutta on jokseenkin typerä ajatus pantata jo ennakolta Suomen ulkopoliittinen liikkumavapaus itänaapurin ratkaisujen varaan.

Suomi voi hakea tai olla hakematta NATO-jäsenyyttä monista eri syistä. Se, että Suomen pitäisi toimia vain Venäjän peesissä ei kuitenkaan ole minkään valtakunnan itsenäistä ulkopolitiikkaa.

Matti Jalagin

Jaloselle.

Mihin me Natoa tarvitsemme, jos Venäjä on siellä ytimessä?

Olen muutama vuosi sitten kirjoittanut satiiri mielessäni, että Venäjän liittyessä Natoon täysivaltaisena jäsenenä tulee Suomen pysyä visusti ulkona ja ilmoittaa edelleen olevansa puolueeton, mutta nyt toverit tekevät satiiristakin jo totta. Ja ihan itse tekevät.

Vatsaan sattuu, kun liikaa nauraa näille.

anna eino

Miten hemmetissä Suomella on varaa lähettää lentokoneita Islantia puolustamaan, kun meillä ei ole varaa pitää yllä omaa puolustustamme ja armeijaamme? Juuri hiljattain todettiin että Joensuun ja Keutuun varuskunnat pitää lopettaa, kun on pakko säästää.

ja kas, Dragsvikiä ei tarvinnut lopettaa, vaikka sen vierellä muutamien kilometrien päässä on suomenkielisiä varuskuntia. No ei tietenkään ruotsinkielisestä toiminnasta voida säästää, vain suomenkielisestä!

Natoa vastaan en ole läheskään niin paljon kuin tuota pohjoismaista yhteistyöpuolustusta, mikä on vain Wallinin, Sasin jne Folktingetiläisten Troijan hevonen jolla ruotsinkielisyyttä pyritään vahvistamaan Suomessa.
Lipponen ja Ahtisaari ovat taustalla hääräämässä tuota Suomen ja suomenkielisyyden syömistä.

Jaakko Tuononen

"Mikä on NATOn ydinasesuoja ?"

Se on se, että jos natomaata uhataan, niin siellä on samanlaiset aseet vastassa. Kannattaa kysyä asiaa Viron armeijan esikunnasta.

Mitähän juttua sä "alan ammatilaisena kelaat" nämä on niin omitusisa juttuja nämä ammattilaisuuskysymykset. Olen tavannut niin monta "ammattilaista", joilla ei ole tietoa omasta alastaan. Ja varsinkin sotilaat.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Viron pääesikunnasta en saanut vastausta, mutta tiedossani ei ole, että Virolla olisi ydinase.

Ehkäpä voit valistaa minua paremmin.

Islannilla ei ole edes armeijaa, siis omaa.

Jaakko Tuononen

Höh. Ei Virolla ole ydinasetta. Mutta Viroa ei voi uhata, koska se on Naton sopimuksen suojassa. Jossa sanotaan suurin piirtein niin, että jos yhteen natomaahan hyökätään, niin järjestö vastaa ko. maan puolustamisesta. Myös ydinasein.

Jaakko Tuononen

Rakas ruotsi on meille äidinmaitomme, rakkautemme, isänmaamme. Miksi ihmeessä suomalaiset eivät tätä ymmärrä, vaikka yhdessä olemme olleet satoja vuosia?

anna eino

Voi jestas mitä typeryyttä.
Ei Ruotsi ole mikään sivistyksen kehto!

Sivistys on tullut Ruotsiin Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Kreikasta jne Kuitenkaan Ruotsissa ei opiskella pakkosaksaa, - italiaa, -latinaa, -kreikkaa! Miten he ovat voineet katkaista yhteytensä entiseen isänmaahansa Eurooppaan?
Suomenkin pitää lopultakin itsenäistyä entisen valloittajansa kahleista.

Toisaalta Ruotsi ja Suomi olivat samaa aluetta satoja vuosia. Miksi ruotsalaiset eivät opiskele toista kotimaistaan, suomea?

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Ruotsi-asiasta olen Tuonosen kanssa samaa mieltä. "Natosopimimuksessa ei ole mitään ydinaseklausuulia.

Jarmo Makkonen

Voithan Tuononen Ruotsiin muuttaa jos maata niin rakastat ja kaipaat. Ruotsista ei ole koskaan ollut kuin haittaa suomelle ja suomalaisille ja Venäjä on se maa jolle voimme olla kiitollinen elintasomme noususta teollistumisen myötä, Ruotsi ei koskaan sijoittanut Suomeen mitään, päinvastoin vei tervatkin Tukholmaan verotettaviksi. Katsokaa mitä infraa meillä on Ruotsin vallan alta, ei edes kärrypolkuja tai rakennuksia kuin muutama rappeutunut kivikirkko.

Jaakko Tuononen

Mitä minä tunnen kun käppäilen Tukholmassa? Syvää surua. Suomen pitää tulla lähelle muuta maailmaa. Vain siten, että ollaan mukana, voi menestyä. Kaikenlainen persuilu ja sellainen polittiikka, että pannaan rajat kiinni, Se on tuhon tie. Eikö kansa tätä ymmärrä?

anna eino

SDP nyt pakottaa meitä jäämään Impivaaraan, Pohjolan perukoille kahden pikkukielen vangiksi! Bättre folkin palvelijoiksi. Luulin että demarit olisivat jo vaatineet vapautta entisestä alamais- ja piikakulttuurista, mutta näköjään ei.

Ruotsalaisetkin katsovat Eurooppaan ja antavat kansalaisilleen vapauden opiskella englannin lisäksi mitä muuta kieltä haluavat.
Meillä SDP ei ajattele suomalaisten etua, SDP hamuaa vain ruotsalaista säätiörahaa. Vastenmielistä.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Tämä salaliittoteoria SDP:stä ruotsinkielisen säätiörahan perässäjuoksijana on minulle aivan uusi. Sitä täytyy pureksia. Ottaen huomioon, ettei SDP:n puoluehallituksessa ole käytetty viimeisen kahden vuoden aikana yhtään puheenvuoroa aiheeseen liittyen voisin rohkeasti todeta, että salaliittoteoriaksi väite myös jää.

Jarmo Makkonen

Mitkä ovat ne vastaansanomattomat perusteet joihin SDP:n pakkoruotsin kannatus nojaa?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

On kai niitä. Kansalaisten yhdenvertaisuus, yhteiskunnan sosiaalisen normiston perusrakenteet, perinteet/historia, maantieteellinen sijainti..

Jaakko Tuononen

Hyvät ystävät. En todellakaan haluan esiintyä "kaikkitietäävänä". Mutta kuitenkin, Suomen puolustuspoliittinen tilanne on se, että Pikku-Kakkonen (eli rynkkysotilaat) eivät Suomea suojaa. Hei hetkinen... Tässä on naapurissa ydianasevalta. Menkää nyt itseenne ja vähän ajatelkaa.

Vain Nato voi turvata Suomen ja pohjoismaiden intressit. Tämä on niin käsittämättömän yksinkestainen asia, miksi suomalaiset eivät sitä suostu ymmärtämään,

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ai Nato turvaa jotain??? Eiköhän se ole vienyt jäsenvaltioitaan hyökkäyssotiin milloin minnekin maailmankolkkiin. Ja pelkästään Usan hyötynäkökohdista käsin käyttäen kumppanivaltioita pelkästään maksu- ja ihmisuhrisotureina, jottei omia kuole niin paljon, että heidän kotimaassaan nousisi älämölö turhista sodista. Jenkit tapattaa ihan mielellään suomalaisia, ettei omia kuole niin paljon.

Natoon liittyminen on hourupäiden sotahullujen intoilua, ei muuta.

Jaakko Tuononen

Minne Nato on vienyt? Se on demokrattisten valtioiden puolustusliitto, ei mitään muuta.

Johan Lom

Suomalaiset sotivat nyt Afganistanissa ilman NATO:a. Onko siinä jotain eroa? Muuallakin suomalaiset ovat olleet YK:n rauhanturvatehtävissä, mutta jostain syystä sitä ei mielletä kaameana, että "YK vie meitä maailmalle sotiin".

NATO:nkin kauko-operaatioista voi kieltäytyä. Sellainen ei kuulu NATO:n peruskirjan klausuuleihin. Ainoastaan, jos NATO-maata vastaan hyökätään, niin yhteisvastuu toteutuu. Ja sellainenhan on nimenomaan Suomen etu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Me suomenruotsalaiset emme kärsi siitä, että jotakuta lasta Tampereella tai Kainuussa ei pakotettaisi lukemaan ruotsia. Olisi parempi kun se olisi vapaaehtoista.
Me kärsimme (usein) siitä, että me olemme kaksinkertaisesti puolikielisiä (dubbelt halvspråkiga). Tarvitsisimme siis enemmän resursseja ruotsinkielen ja suomenkielen opiskeluun - siis me kaksikieliset SuRu't.
Tarvitsemme myös kielemme arvostuksen noustamista ja tämä tapahtuu ainoastaan vapaaehtoisuuden kautta.
Vastaavasti, jotta kaikki saisivat tukea, pitäisi tietysti antaa suomenkielisille tukea niissä kielissä, jotka heitä kiinnostaa tms.

Henry

anna eino

Kiitos Henry järkevästä ja kohtuullisesta mielipiteestäsi.

Ammattini kautta tunnen aika paljon ruotsinkielisiä, jotka ovat oikeasti dubbelt halvspråkiga, kuten sanoit.

Lisäksi meillä on kasvava määrä maahanmuutajia jotka ovat erittäin vakavasti puolikielisiä lähes kaikessa. He eivät osaa omaa äidinkieltään läheskään kunnolla, esim kaikki venäjänkieliset suomalaiset eivät osaa kirjoittaa omaa äidinkieltään, vaikka he voisivat olla arvokas lisä suomalaiseen kielivarantoon, jos sallisimme ja tukisimme heidän oman kielensä säilymistä, samalla kun tukisimme heidän suomen kielen opintojaan.

Olisi erittäin tärkeää että pakkoruotsiin törsätyt resurssit suunnattaisiin järkevästi muiden kielten osaamisen vahvistamiseen tai toisaalta matematiikan ja luonnontieteiden osaamisen vahvistamiseksi.
Näillä satsauksilla olisi todellista hyötyä Suomelle, miljoona kertaa enemmän kuin pakkoruotsin tyrkyttämisellä koko kansalle.

anna eino

"Kansalaisten yhdenvertaisuus, yhteiskunnan sosiaalisen normiston perusrakenteet, perinteet/historia, maantieteellinen sijainti.."

Noilla perusteilla Timo Kontio puolustaa pakkoruotsia.

"Kansalaisten yhdenvertaisuus"
Höpönpöpö, ruotsinkielisille on ilman muuta välttämätöntä että he opettelevat suomea, koska he ovat vain 5% vähemmistö tässä maassa. Selvitäkseen täällä heidän on opiskeltava suomea. Niin kaikki pienet kielivähemmistöt joutuvat tekemään, esim suomenkieliset Ruotsissa, tai jopa Ahvenanmaalla!!!

"Yhteiskunnan sosiaalisen normiston perusrakenteet" ??
Koeta Timo tsempata ja opetella suomea paremmin. Olet turhan paljon istunut ruotsin tunneilla kun äidinkielesi on jäänyt hieman puutteelliseksi.

"Perinteet, historia"
kas kun Ruotsia nuo seikat eivät velvoita millään tavoin, vaikka samaa maata on oltu yhtä pitkään. Ja miksi perinteet, historia eivät velvoita ruotsalaisia opiskelemaan esom pakkosaksaa tai pakkoranskaa tai latinaa

"maantieteellinen sijainti"
Onko Ruotsista Suomeen pitempi matka kuin meiltä sinne, kun he eivät välitä suomen opiskelusta pennin vertaa? Puhumattakaan Ahvenanmaasta, jossa ei haluta opiskella edes oman maan pääkieltä, mutta kehdataan vaatia meiltä palveluita ruotsiksi.

Timo Kontio, SDPn puoluekokouksen kanta osoittaa taaksepäin Impivaaraan kääntymistä. Ja se osoittaa puolueenne täydellistä kyvyttömyyttä ajatella mitä tämä maa oikeasti tarvitsee ja mihin meidän kannattaa omat vähäiset julkiset resurssimme sijoittaa.

Timo, tarkista kantasi ja kurssisi ajoissa, ennenkuin ajaudut puolueesi kanssa täysin metsään!

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Impivaara oli muistaakseni Seitsemässä veljeksessä nimenomaan sivistyksen kehto. Korjaa minua, jos olen väärässä.

Asun itse kaupunginosassa, jossa ruotsinkielisiä on parikymmentä prosenttia väestöstä. Moni ystäväni on ruotsinkielinen. Samoin paljon on tullut pyörittyä alueilla, joissa ruotsinkieliset muodostavat kielienemmistön. Ja tämä väestö ei ole mitään eliittiä eikä vieraskulttuurista, vaan supisuomalaista kansaa. Tätä ei sovi unohtaa, vaikka se kovin helppoa onkin.

anna eino

Illan A-studiossa lasten ja nuorten asioihin perehtynyt professori Matti Rimpelä keskusteli Hyvinkään ampumisen syistä.

Prof Rimpelä totesi, että pojilla on monesti pahoja puutteita sosiaalisissa taidoissa ja siihen pitäisi ennakoivasti paneutua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja jostain pitäisi löytää siihen resurssit.

Prof Rimpelä sanoi, että peruskoulun ala-asteella pakollinen sosiaalisten taitojen opettelu olisi paljon tärkeämpää kuin pakkoruotsin opiskelu!

Viisasta puhetta, toivottavasti mahdollisimman moni demari kuulteli.

Jarmo Makkonen

Miten tuo perustelee ruotsin pakko-opiskelua että jossain taajamassa heitä asustelee enemmän kuin Suomessa keskimäärin? Ovatko nuo ruotsinkeliset ystäväsi jonkinlainen peruste kaikkien suomalaisten ruotsinopiskelulle? Pakkoruotsin perusteet ovat nyt niin typerät että kaikenlaista sitä naftaliinista haetaan.

anna eino

Itsekin asun Hesassa bättre folkin alueella. Osaan ruotsia hyvin, mutta todellakaan sitä ei koskaan tarvitse edes täällä, koska kaikkien ruotsinkielisten on ilman muuta opeteltava suomea, jotta he voisivat työllistyä 95% suomenkielisessä maassa. Se on kuin luonnonlaki, niin pitää kaikkien vähemmistöjen tehdä kaikkialla maailmassa. Siksi ei ole mitään järkeä törsätä rahaa ruotsin pakko-opettamiseen koko väestölle.

Ruotsin kielen säilyminen on pelkästään ruotsinkielisten vastuulla; 5 milj suomenkielistä ei voi olla vastuussa 10 milj ruotsinkielisen kielen ylläpitämisestä!

Toimituksen poiminnat