Timo Kontio Kommentteja maailman menosta, uusista tuulista ja menneen talven lumista. Tavoitteena vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Pöydältä putoavia murusia väistelemässä

Tuloeroista riittää puhetta. Jokin aika sitten joku pohatta esitti, että tuloerot johtuvat lähinnä ihmisten tehokkuuseroista. Köyhät ihmiset ovat kuulemma laiskempia ja välinpitämättömämpiä. Jos tämä pitäisi paikkansa, niin tällaista väittävän miljonäärin luulisi tehokkuudeltaan ehtineen tutustua myös perusasioihin.

Teollistuneiden yhteiskuntien yhteistyöjärjestö OECD ilmoitti taannoin, että kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on kehittyneissä talouksissa kasvanut suurimmilleen 30 vuoteen. OECD:n selvityksessä käy ilmi, että tuloerot ovat suorastaan räjähtämässä käsiin. Yleisesti väestön rikkaimman kymmenyksen tulot ovat OECD-maissa keskimäärin yhdeksänkertaiset verrattuna köyhimmän kymmenyksen tuloihin. Tämä ero on hurja. Tärkein syy tuloerojen kasvuun on palkkaerojen kasvu, jonka taustalla on tekniikan kehitys. Hyvin koulutetut ovat hyötyneet tekniikan kehityksestä enemmän kuin muut.

Tuloerot on totta kai määriteltävä nykytalousjärjestelmässä kunkin maan kohdalla erikseen. OECD-maista Yhdysvalloissa ero rikkaimman ja köyhimmän kymmenyksen tulojen välillä on 15-kertainen. Muita suurimpien tuloerojen maita ovat Portugali, Italia ja Britannia. Suomi kuuluu maihin, joissa tuloerot ovat pienimpiä. Suomessa rikkaimman kymmenyksen tulot ovat kuusinkertaiset verrattuna köyhimpään kymmenykseen. Vuosikymmenten yli nämä erot ovat olleet lähes poikkeuksetta nopeassa kasvussa. Suomessa, Tanskassa, Saksassa ja Ruotsissa tuloerot olivat 1980-luvun puolivälissä tasolla, jossa rikkaimpien tulot olivat keskimäärin viisinkertaiset suhteessa köyhimpien tuloon.

OECD:n pääsihteeri Angel Guerría on todennut, että ”syvään juurtuneet tuloerot hidastavat talouskasvua ja rapauttavat sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Tuloerot kasvavat, jos valtiot eivät huolehdi, että talouskasvu hyödyttää kaikki. Suuret ja kasvavat tuloerot eivät synny vääjäämättä. Harjoitettu talouspolitiikka on synnyttänyt järjestelmän, joka kasvattaa niitä. On aika muuttaa talouspolitiikkaa.”

Guerrían tärkein viesti on se, että talouskasvun hedelmät eivät automaattisesti jakaudu tasaisesti. Mikäli tuloerot eivät mahdollista sosiaalista nousua, on yhteiskunta unohtanut heikoimpansa ja sosiaalipolitiikka on epäonnistunut. Uusliberalistisen talouspolitiikan perusidea on se, että rikkaat saavat rikastua rajatta, sillä heidän omaisuudestaan osa aina valuu alaspäin köyhemmille kansanosille. Tästä käytetään leikkisää vertausta ruokapöydältä alas putoavista leivänmuruista, joista riittää syötäväksi myös muille.

Tälle uusliberalistiselle hapatukselle ei tosielämästä löydy tukea, vaikka se kapitalisteja teoriana kovasti viehättäisikin. Vastauksena siihen on noussut ajatus siitä, että hyvätuloiset voisivat syödä siistimmin ja murustamatta, sillä joku heidänkin jälkensä aina tulee pyyhkimään. Guerrían viestiä toistaen: lopetetaan nykyisen talouspolitiikan tekeminen ja keskitytään tekemään maailmasta sosiaalisesti oikeudenmukaisempi paikka kaikkien ihmisten elää.

---

Kirjoitus on aiemmin julkaistu Älä töni mun kaveria -kampanjan blogisivustolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Matti Jalagin

Joku pohatta. Onko Paavo Lipponen herännyt valaisemaan meitä ytimessä olemisen sietämättömästä tärkeydestä?

Eikö teidän vasemmiston äärinuorten kannattaisi nyt vain keskittyä EUvostoliiton liittovaltion luomiseen, niin onnela olisi täällä taas eikä tarvitsisi haikailla menneen ihanneyhteisön perään?

Eikä olisi kukaan kyselemässä tyhmiä täällä.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Taisi olla Björn Wahlroos. Ja EU-liittovaltio sopisi minulle varsin hyvin parin vuosikymmenen aikaperspektiivillä rakennettaessa. Neuvostoliitto-kortti oli silti odottamaton - pisteet siitä!

Heikki Ojala

Minusta Euvostoliittokortista ei saa mitenkään Neuvostoliittokorttia.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Saa sillä, että väittää meikäläisen haikailevan tuon epäonnistuneen utopian perään. :)

Vaan hauskaa, ettei itse asia herätä ajatuksia.

Heikki Ojala

tuossa on kaksi utopiaa joista toista pidät epäonnistuneena mutta toista, tätä "uudempaa" et. Em. kortinheiluttelu toimii vain toiseen suuntaan.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Niin. Neuvostoliitto todella epäonnistui. Euroopan unionilla ja Neuvostoliitolla on yhteistä lähinnä maanosa. Muistattehan, että EU (tai tarkemmin sen edeltäjäjärjestöt) syntyi osaltaan Neuvostoliiton vastapainoksi läntisen Euroopan rauhanliitoksi.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Kiitos, että mainitsit Suomen tuloerot oikeaa taustaa vasten. Suomessa tuloerot ovat pohjoismaista tasoa, eli suhteellisen matalat. Tämä tuntuu unohtuneen Yleisradion ja Helsingin Sanomien uutisoinnissa.

Tämän uutisoinnin jälkeen voimmekin miettiä mikä on oikeus ja kohtuus. Mielestäni riskien ottaminen, yrittäjyys, työnteko ja opiskelu tulee näkyä myös kukkarossa. En usko nollasummapeliin, jossa yhden tienaama ylimääräinen euro on toisilta pois.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Kyllä. Kohtuullinen korvaus tehdystä työstä ja saavutetuista tavoitteista on maksettava. Kohtuulliset tuloerot ja maltillinen, tasa-arvoinen yhteiskunta ovat yhtä lailla hyviä asioita.

Matias Härkönen

Mitä vikaa on tuloeroissa? Jos joku tienaa enemmän kuin sinä, ei se ole sinulta pois. Pääasia on, että kaikki tulevat edes kohtuullisesti toimeen! Muu on kateutta!

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Totta. Tärkeää olisi, että kaikki tulisivat kohtuullisesti toimeen. Kuitenkin Suomessa on tällä hetkellä noin 400000 (neljäsataatuhatta) toimeentulotuen asiakasta vuosittain. Se on liikaa. Samaan aikaan Suomessa on 12000 miljonääriperhettä. Keskipalkkainen suomalainen tienaa koko elämänsä aikana miljoona euroa. Pienipalkkainen ei pääse puoleenkaan. Toiset tienaavat sen verran kuukaudessa. Mittakaavoja pitäisi kohtuullistaa.

Heikki Ojala

jopas oli lapsellinen mielipide, kuka tuohon jaksaisi vastata. Kommarit hoi?

Toimituksen poiminnat