Katkeavatko halla-aholaisen liikkeen kahleet?

Kaikki päättyy aikanaan. Niin myös ristiriidat ja mainen kunnia. Tänään kohdattiin taas tästä muistutus.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti tänään keskiviikkona esittävänsä huomenna puolueen eduskuntaryhmälle, että hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho erotettaisiin määräajaksi ryhmästä. Syynä tälle oli Halla-ahon esittämä ajatus siitä, että kreikkalaiset pitäisi panna aisoihin. Jos ei muuten niin panssarivaunuin. Näin vahva fasistinen viesti oli liikaa puheenjohtaja Soinille.

Selvää on, ettei Halla-aho edusta perussuomalaisten perusäänestäjän profiilia. Yhteiskuntapolitiikka-journaali julkaisi uusimmassa numerossaan tutkimuksen perussuomalaisten äänestäjäkunnasta. Keskimääräinen perussuomalaisten äänestäjä on vanhakokoomuslainen työläismies. Tähän nähden äärioikeistolainen, eiralainen tohtorismies on ylikoulutettu, suoranaista sivistyneistöä.

Oletan, että Halla-ahon erottaminen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä johtaa myös hänen esikuntansa irtautumiseen. Mielenkiintoista on se, että JH-A:n erottamisen ryhmästä nosti esiin puolueen puheenjohtaja, jolla ei pitäisi olla sananvaltaa ohitse ryhmän puheenjohtajan. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ruohonen-Lerner totesi vain, että hän vastaa eduskuntaryhmästä, mutta Soini päättää puolueen linjan.

Nyt tämä raja murtui selkeästi. Kesäiseen puoluekokoukseen viitaten puolueväki seuraa kuin messiaanisessa liikkeessä johtajansa Soinin toimia hänen sanojaan toistellen. Johtajuus eduskuntaryhmässä vaikuttaa ainoastaan muodolliselta. Jos halla-aholainen porukka ei irtaudu perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, voi edessä olla johtajuuskiista: Ruohonen-Lerner saattaa saada vastaansa voimakkaan haasteen.

Mutta mikä on halla-aholaisen liikkeen tulevaisuus? Syntyykö eduskuntaan jälleen uusi eduskuntaryhmä? Kymmenen halla-aholaista perussuomalaista kansanedustajaa muodostaisi merkittävän poliittisen yhteisön eduskunnan suureen saliin. Viime viikolla tämä ryhmä nousi erityiseen rooliin maamiinakeskustelussa vastustaen kohta jo vuosikymmen sitten tehtyä periaatepäätöstä. Mitä uutta halla-aholainen eduskuntaryhmä voisi tuoda keskusteluun? Homma-foorumin ja äärioikeistolaisen nettikeskustelun perusteella uskallan vastata, että heidän tärkein viestinsä on taantumuksellinen, rasistinen ja ihmisoikeuksia sortava.

Tässä ohessa voi jatkaa pohdiskelua siitä, mikä on perussuomalaisten tulevaisuus. Puoluekokouksessaan he kannattivat yhdellä suulla puheenjohtajansa Soinin asemaa ja viestiä, mutta tämän jälkeen yhteinen viesti ei ole tullut kuin yhdestä suusta, vaan se on tullut vain yhdestä suusta. Muta puolueen puheenjohtajistossakin on edustuksensa halla-aholaisella liikkeellä. Yhteiskunnallisen keskustelun näkökulmasta tämä porukka on selkeästi puolueen äänekkäintä ja järjestäytyneintä.

Halla-ahon lähtö eduskuntaryhmästä ja puolueen ykkösketjusta voi siis tarkoittaa myös perussuomalaisen liikkeen hiljenemistä ja rasistisen keskustelun aiempaa selkeämpää marginalisoitumista.

timokontio
Sosialidemokraatit Helsinki

Helsingin kaupunginhallituksen varajäsen, kansalaisaktivisti ja valtiotieteilijä, lastensuojelutyön ammattilainen, http://timokontio.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu