Timo Kontio Kommentteja maailman menosta, uusista tuulista ja menneen talven lumista. Tavoitteena vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Helsingin otettava vahvempi rooli asuntotuotannossa

Helsingin keskustanuorten puheenjohtaja Alena Santalainen kirjoittaa toiveestaan saada Helsinkiin uutta elintilaa yksinasuville. Hän ihannoi ennen kaikkea Kalliota ja sen pieniä asuntoja sekä kulttuurin läheisyyttä. Helsingin Kallion kaupunginosa onkin erityinen helmi suomalaisessa kaupunkikulttuurissa. Missään muualla Suomessa ei asu tällä hetkellä yhtä tiheästi nuoria aikuisia ja se näkyy Kallion kaduilla. Kallio on myös erään uskottavan kaupukilegendan mukaan Pohjoismaiden tihein baari- ja thaihierojakeskittymä.

Santalainen on huolissaan siitä, että asuntojen keskivuokrat ovat vahvasti nousussa. Myös uusien asuntojen keskineliökoko (75m2) huolettaa Alenaa. Näistä varsinkin ensimmäinen on kohtuullinen huoli. Kuitenkaan tähän ei ratkaisuksi yksin sovi se, että päätetään vapauttaa uusien asuinalueiden asunnot neliösäädöksistä. Helsingin kaupunki on jo pitkään pyrkinyt tasapainottamaan omallakin asuntotuotannollaan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen erittäin korkeaa kysyntää ja näin myös hintojen riistäytymistä käsistä. Kuitenkaan yksin kaupungin tämänhetkinen omatuotanto ei riitä.

Tarvitaan myös yksityisiä rakennuttajia. Niiden tahtotilaan ei ole ikävä kyllä enää pitkään aikaan juurikaan kuulunut kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuottaminen. Vuoden 2008 alkaneen talouskriisin seurauksena Helsingin välimallinkin asuntomarkkinoilta melko lailla katosivat sekä VVO, Sato että Avara. On tehty vain kovan rahan suuria omistusasuntoja ja kaavoitetut tukirahoitetut omistus- ja vuokra-asunnot ovat jääneet rakentamatta. Tavoitteista on jääty jo vuosia. Yksityisille rakennuttajille on keksittävä parempia kannustimia tai on saatava joku sijoittamaan pitkäaikaisesti vuokra-asuntomarkkinoille. Viime aikojen matala korkotaso sekä arvopaperimarkkinoiden epästabiilius antavat osaltaan positiivisia merkkejä siitä, että vuokra-asuntomarkkinoiden suhteellisen varmalle tuotolle voisi löytyä kysyntää jatkossa.

Ongelmalle ei siis oikein löydy omistajaa. Kuitenkin mainio ratkaisu tälle olisi kaupungin yhä vahvempi sijoittautuminen vuokra-asuntorakennuttajaksi. Tällä hetkellä noin 100000 helsinkiläistä asuu kaupungin noin 45000 vuokra-asunnossa. Helsinki rakennuttaa vain noin 5000 asuntoa vuosittain. Lisäksi kaupungin vuokra-asuntoyhtiöiden maine on heikonlainen. Toisaalta kaupungin vuokra-asuntoja hakee aktiivisesti noin 20000 ihmistä. Itse siis pyrkisin rohkeasti kehittämään Helsingin vuokra-asuntoyhtiöitä, jotta sosiaalinen erottautuminen ei pahenisi. Yhtäältä myös lisäisin Helsingin vuokra-asuntotuotantoa. Kaupunki pystyisi mainiosti sosiaalisena toimijana tuottamaan pitkän aikavälin ratkaisuja Santalaisenkin määrittämään ongelmaan. Vaatii kuitenkin vahvan poliittisen konsensuksen sijoittaa merkittäviä rahasummia vuokra-asuntorakennuttamiseen. Itse olisin tähän valmis ja niin moni muukin vasemmalla.

Voisimme toki myös pohtia, olisiko mahdollista harkita vuokratasokattojen määrittämistä väliaikaisesti, jotta tällä hetkellä kuumana käyvä vuokramarkkinat saataisiin pidettyä jotenkin aisoissa. Viime vuonna helsinkiläisen vuokrakaksion keskineliöhinta oli 13,79 euroa. Tämän vuoden kolmannella neljänneksellä keskihinta oli jo 15,12 euroa per neliö. Vapaarahoitteisten asuntojen osalta hinnat ovat vielä viitisen euroa korkeammat neliömetriä kohden. Jossain vaiheessa on vaarana saavuttaa rajan, jossa matalapalkkaisemmilla aloilla työskentelevät eivät enää kykene maksamaan vuokriaan kohtuullisesti. Tämä voi tuottaa merkittäviä sosiaalisia ongelmia lyhyellä aikavälillä. Pidemmän päälle taas köyhät joutuvat muuttamaan pois kaupungeista. Samalla kaupungeista syntyy parempiosaisten keskittymiä. Olemme onnistuneet Helsingissä tämän torjumaan aktiivisella sosiaali- ja asuntopolitiikalla, mutta jälleen olemme vaaran vesillä, mikäli emme torjuntatyötä jatka.

En myöskään näe ongelmana Santalaisen mainitsemaa asuntokoko-ongelmaa. Helsingissä yksinasuvien määrä on lisääntynyt viime vuosikymmeninä merkittävästi. Asuntojen koon suurentaminen onkin yksi toivottu ratkaisu sille, etteivät kaupunkilaiset ainakaan liian pienten kotien vuoksi asuisi yksin. Lapsiperheet ovat kaikin puolin toivottuja Helsinkiin asumaan. Yksin asuvien keskuudessa on myös huomattavan paljon erilaisia sosiaalisia ongelmia. Espoossa uusien asuntojen keskikoko on 91 neliötä ja yksinasuvia vähemmän suhteessa Helsinkiin. Palvelut Espoossa ovat kuitenkin lähes olemattomat tai ainakin käyttämättömät. Merkittävän osan espoolaisista voidaankin katsoa elävän ns. satelliittihelsinkiläisinä, jotka käyvät lähinnä vain nukkumassa pääkaupungin rajojen ulkopuolella. He kuitenkin maksavat veronsa Espooseen. Palveluiden matalan käyttöasteen ja suurten verotulojen yhteisvaikutuksen voi huomata helposti tutustumalla Espoon kaupungin taloustilanteeseen. Osittain tästäkin syystä olen muuten sitä mieltä, että pk-seudun suurten kaupunkien pitäisi liittyä yhteen.

Kallion kaltaista nuorisosumppua voidaan toivoa toisaallekin pääkaupunkimme kartalla. Kuitenkaan en lähtisi itse purkamaan suorilta käsin asetettua neliösäädöstä yllä mainituista syistä. Ei ole myöskään kovin mukavaa asua alle parinkymmenen neliön yksiöissä, joissa ei ole suihkua, vaikka Kallio ihan mukavan värikäs kaupunginosa onkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Viime laman (2008) aikana Helsingin saneeraustyömailla ulkomaalaisten (virolaisten) osuus työvoimasta oli 60- 70 %, nuo elvytykseen suunnatut sadat miljoonat olisi siis kannattanut kylvää suoraan helikopterista Baltian maihin.

Nyt Helsinki suosii yhä enemmän virolaisia pääurakoitsijoita uudistuotannossaan (Arabia, Jätkäsaari), jolloin omat rakentajat makaavat työttöminä ja kaupungille ei tule mitään verotuloja noista rakennuskohteista. Paitsi tietysti silloin, kun suomalaiset käyvät tekemässä uudelleen putkityöt, mutta silloinhan työ maksetaan jo toiseen kertaan.

Helsingin kaupungin vuokra- asunnoissa nyt joka neljäs asukas on vieraskielinen ja tällä vauhdilla se on kymmenen vuoden kuluttua jo puolet. Heistä suuri osa nauttii kokopäivätoimisesti kaupungin palveluista.

Mihin aiotte ahtaa asunnottomat ja työttömät suomalaiset 10 v kuluttua, uskotteko heidän palaavan kaukaisille kotiseuduilleen tai haihtuvan savuna ilmaan?

Tarkoitin siis vain, että Helsinki suosii harmaata taloutta, eikä Helsingissä kannata mennä pienipalkkaisiin "paskatöihin", koska sosiaalissa tienaa paremmin.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

"Mihin aiotte ahtaa asunnottomat ja työttömät suomalaiset 10 v kuluttua, uskotteko heidän palaavan kaukaisille kotiseuduilleen tai haihtuvan savuna ilmaan?"

Jokaisella on oikeus kohtuulliseen asumiseen. Sama koskee kaikenlaisia suomalaisia.

Harmaan talouden torjumisen osalta Helsinki toimii tällä hetkellä edelläkävijänä. Kilpailuttamisessa on vuosien varrella monesti astuttu polulta, mutta siihenkin on puututtu. Lisätietoja mm. täällä: http://www.hel2.fi/taske/julkaisut/konserni/Harmaa...

Sossun luukun osalta ja esiintuomiisi rasistisiin huomautuksiin en lähde vastaamaan.

Harri Rautiainen

"Sossun luukun osalta ja esiintuomiisi rasistisiin huomautuksiin en lähde vastaamaan."

Missä kohdassa Kaulasen kirjoituksessa oli rasismia?
Jos oli, niin eikö se ole viran puolesta yleisen syyttäjän asia?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Väitteet siitä, että vieraskielisten mainittavan suuri osuus olisi sosiaaliavun piirissä ja tämän näkeminen syynä asunnottomien kantasuomalaisten aseman hankaloitumiseen, ovat mielestäni perusteettomat, enkä jaksa niistä keskustella. Minun blogini ja vapaa-aikani kaipaavat jotain parempaa.

Ja tokihan minulla on kansalaisena vapaus oman arvomaailmani mukaisesti arvioida, onko ei-kantasuomalaisten arvottaminen perusteettomasti rasismia vai ei. Minusta se on. :)

Tämä Usarin blogosfääri on kyllä todella hämmentävä paikka. Minä kirjoitan asuntopolitiikasta ja samantien keskustelu kääntyy maahanmuuttokritiikkiin. Luulisi olevan elämässä muitakin huolia kuin vieraan kulttuurin ja ihmisen pelko.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

On varmaan mukavaa pistää rasistikorttia pöytään aina, kun argumentit loppuvat. En minäkään lähde töihin, jos siitä jää niin vähän käteen, että sossusta saa enemmän. Etkä sinä.

Helsingin kaupunki on todistetusti palkannut yrittäjiä 18- 20 euron tuntiveloituksella ja silloin jokainen tietää, ettei pakollisia maksuja voida hoitaa.

Jan Vapaavuori ehdotti halvempien ja vaatimattomampien (ei parveketta, saunaa) asuntojen rakentamista, koska monet haluavat asua halvemmalla ja monet joutuvat pakostakin. On se parempi kuin metsässä, kuten tässäkin asuinalueellani jotkut asuvat.

Suomessa halutaan säilyttää hyvinvointiyhteiskunta (jo kadonnut), mutta sen eduista nauttimaan pääsevien määrä halutaan rajata 3-4 miljoonaan kansalaiseen.

http://www.taloussanomat.fi/yrittaja/2011/05/25/na...

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Kyllä, Helsingin kaupunki on teettänyt järjettömiä kilpailutuksia, kuten jo mainitsin. Jan Vapaavuori on tuolta ehdotukseltaan ihan oikeassa. Ei joka asuntoon tarvita parveketta tai saunaa. Eikä kaupungin kaavoituksessa niitä kaikkiin uusiin asuntoihin olekaan vaadittu.

Ja väitän, että jokainen ihminen tekee ennemmin töitä kuin jää sossun avulle. Näin siis sosiaalialan ammattilaisena ja tietäen, kuinka nöyryyttävää on jatkuvasti joutua perustelemaan omaa tilannettaan ja kirjoittaa joka paikkaan "työtön".

Ja minä kirjoitin blogikirjoituksen asuntopolitiikasta. Minusta rasistiset huomautukset eivät siihen millään tavoin liity. Siksi en niitä lähde kommentoimaan muuten. Rasisti-kortti-korttikin alkaa olla kulunut.

Pertti Metsä

Jukka Kaulasen vastauksessa on rasismia, jos sen haluaa pahantahtoisesti näin nähdä. Rakennustyöläisen silmät näkevät todellisuuden eri tavalla kuin valtitieteilijän silmät. Se on vaan, että kumpi pitää silmät auki todellisuudelle, ja kumpi näkee filtteiden läpi värjätyn haaveen.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Olen iloinen siitä, että kaupunki pyrkii harmaan talouden torjuntaohjelmallaan estämään väärinkäytökset. Rakennuttajien on kannettava vastuunsa.

Lisäksi pitäisi ehdottomasti luoda joku ratkaisu siihen, että Viro tyhjenee ammattitaitoisesta rakennustyövoimasta. Siellä projektit seisovat ja nouseva hintataso kaataa firmoja. Samaan aikaan sitten suomalaiset raksaduunarit jäävät täällä työttömiksi. Kestämätön tilanne.

Käyttäjän JuhoIsoviita kuva
Juho Isoviita

Ei joka asuntoon todellakaan tarvita saunaa, mutta parveke kyllä.
Parvekkeen osuus asunnon kokonaishinnasta on minimaalinen, mutta sen merkitys asumisviihtyvyydelle suuri. Kesällähän se on pienessä asunnossa ikään kuin ylimääräinen, mutta tarpeellinen huone. Ja kyllä parvekkella on talvellakin käyttöä esim. vaatteiden tulettamisessa ja jouluna pieneen asuntoon tuskin mahtuu edes joulukuusi, jonka voi laittaa parvekkelle, eikä vielä juhannuksena tarvitse imuroida kuusen neulasia pois nurkista.

Toisaalta espoolaisena ainoa palvelu, jota käytän Helsingissä on pusiseurani venepaikka, vaikka nyt Länsimetro on pilannut koko Koivusaaren ja veneiden talvisäilytyspaikat tulevat häviämään kokonaan. Helsingin kaupungin urheilutoimi on osoittanut uudet talvisäilytyspaikat Kirkkonummen Kallvikistä!
Ennen pyöräilin merenrantaa pitkin vartissa Tapiolasta Koivusaareen. Kallvikiin ei ole muuta yhteyttä kuin oma auto.

Tapiolan palvelut kattavat kaiken neuvolasta hautaustoimistoon. En minä tee Helsingillä oikeastaan yhtään mitään. Miksi hyvin raha-asiansa hoitaneiden espoolaisten tulisi "pelastaa" oman taloutensa sössineen Helsingin? Sitä en pysty käsittämään, en myöskään sitä mitä ihmettä tehdään jollain "nuorisokeskittymällä". Monipuolinen asuinrakenne on tasa-arvonkin kannalta paras ratkaisu. Siis monipuoliset rahoitusratkaisut ja erikokoiset asunnot sekä erilaiset ihmiset ja yhteiskuntaluokat sulassa sovussa keskenään kuten Suomessa on tapana ollut.

Käyttäjän santalainenalena kuva
Alena Santalainen

Olisi mukavaa, jos sosialidemokraatit olisivat huolissaan vuokrien noususta, tai vaikkapa asuntojen hintojen kasvusta. Sehän jo itsessään jarruttaa Helsingin kehitystä. Kirjoituksesi perusteella ei voi kuitenkaan tehdä johtopäätöstä, että te olisitte siitä huolissaan millään tasolla.

Ensinnäkin, ehdotukseni ei koskenut koko kaupunkia. Esitin, että yksittäinen alue kaavoitettaisiin siten että sinne voi rakentaa ilman 75m2-sääntöä, jotta korkeaan kysyntään voitaisiin vastata. Tätä ongelmaa ei ratkaise sosiaalinen asuntotuotanto, varsinkin jos tuosta säännöstä ei luovuta. Siksi toisekseen, mistä niin massiiviseen asuntotuotantoon löytyisivät rahat tässä taloustilanteessa?
Viimeiseksi, se että jonkinlaiset korkotuetut tai muutoin rajoitettu asuntotuotanto ei kannata ei ole markkinoiden, vaan politiikkojen syytä. Vapaarahoitteinen vuokra-asuntotuotanto ilman mitään erityisiä säädöksiä kyllä kannattaisi, tonttikohtaisuus mahdollistaisi sen myös piensijoittajille tai niille, jotka haluavat rakennuttaa kimpassa kerrostalon. Se vaikuttaisi myös hintoihin.
Minusta on muuten kummallinen lähtökohta, että alueet eivät saisi positiivisesti erottua toisistaan. Minulle välittyi kirjoituksestasi kuva, että sinusta on kovin kurjaa, että jossain yksityisyrittäjyys toimii ja koko Helsinki ei olekaan yhtä suurta nukkumalähiötä, jossa kaikilla on yhtäläisen kurjaa. Kalliossa baarejakin oikein, hui. Asuuko demarinuorten puheenjohtajassa pieni moralisti?

Mutta niin - eihän ehdotus ollut ratkaisuksi siihen, että joidenkin maailmassa Helsinki on tarkoitettu vain sosiaalitapauksille, perheille ja vanhuksille. Se on ratkaisuehdotus yksinelävien ongelmaan

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Alena, eihän tähän minun tekstiini kannata koko puoluetta sotkea. SDP on kyllä vastuullisesti hallituksessa kehittämässä vuokra-asuntomarkkinoita kohtuullisemman hintatason suuntaan. Valtio kyllä pitää huolen lisärakentamisesta ja asuntoministeri Krista Kiuru erinomaisesti tätä työtä johtaa. Joten lopeta höpinä siitä, etteikö vuokratason nousu aiheuttaisi huolta demareissa. Aiheuttaa, mutta se aiheuttaa myös toimia.

Moralisti asuu minussa, tottakai. Kyllä poliitikolla pitää olla arvonsa ja minusta on kohtuullista, että arvot tuo politiikassa myös esiin. Sen sijaan Kallion baarikeskittymä on vain yhteiskunnallinen ja matemaattinen fakta. Baarit tuovat eloa kaupunginosaan, mutta toisaalta myös selvästi huomattavasti sosiaalisia ongelmia. Yhtäältä on myös hyvä, että ihmiset eivät juo yksin kotona, joten suo siellä, vetelä täällä. Minusta Kallio on hieno kaupunginosa ja kadehdin sinua siitä, että saat siellä asua.

Toivottavasti yksinasuminen ei ole mielestäsi ongelma, vaan vaihtoehto muiden joukossa.

Matti Jalagin

"Olisi mukavaa, jos sosialidemokraatit olisivat huolissaan vuokrien noususta...."

Miksi yksi valtakunnan suurimmista asuntojen rakennuttajista ja omistajista olisi huolissaan vuokrien noususta, kun aina voi poliittisella päätöksellä korottaa asumistukea yhdessä muiden suurimpien rakennuttajien kanssa (sdp+kok+kesk)?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ei SDP kyllä rakennuta eikä omista yhtään mitään. Ja SDP on huolissaan vuokrien noususta. Siksi mm. asuntoministeri Krista Kiuru tekee aktiivisesti työtä sen eteen, että vuokrataso pysyisi jatkossa kohtuullisempana.

Jos sen sijaan viittaat Helsinkiin, niin kommenttisi ei osu kohdalleen, sillä Helsinkikin on hyvinkin huolissaan vuokratasosta. Kaupunki lisäksi rakennuttaa jatkossakin merkittävästi vuokra-asuntoja. En kuitenkaan mitenkään ymmärrä, mitä tekemistä keskustapuolueella on Helsingin kanssa.

Toimituksen poiminnat