Timo Kontio Kommentteja maailman menosta, uusista tuulista ja menneen talven lumista. Tavoitteena vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Soini ja muut konservatiivit vahvasti Niinistön takana

Presidentinvaalien toinen kierros on jo kovassa vauhdissa. Yhä useammat julkiset puheenvuorot kannustavat himmailemaan kampanjointia, varsinkin koskien loanheittoa. Viime vuosien laajan julkisen keskustelun passiivisuus on muuttunut koko kansan äänekkääksi huuteluksi. En pidä tätä erityisen huonona asiana demokratian toteutumisen kannalta. Jouni Hynystä lainatakseni: "(...)Jos tästä kaikesta fanaattisuudesta haetaan jotain hyvää, niin pidetään sitä vaikka merkkinä siitä, että tämä maa on ehkä menossa johonkin uuteen suuntaan."

Yleisradio julkaisi mielenkiintoisen kyselytuloksen kansanedustajien äänestysaikomuksista. Tyhjiä vastauksia tuli melko paljon, mutta melkoisen yllättävä tulos oli silti. Vasemmistopuolueista mielipiteensä kertoneet aikovat äänestää Haavistoa, kun taas oikeistossa tuki on yksimielisesti Niinistön takana. Harmaalla alueella vasemmisto-oikeistoakselilla liikkuvat vihreät ovat täysin Haaviston takana, mikä ei yllätä ketään. Toisaalta perussuomalaisten riveissä on yksi julkinen poikkeus nähtävissä. Arja Juvonen onkin ollut persuissa arvoliberaali outolintu kannattaessaan mm. aborttilain uudistusta. Tällä viikolla iltapäivälehtien sivuilta saimme lukea senkin, että ps-kansanedustajan päälle oli käyty, kun hän oli ilmoittanut kannattavansa Haavistoa. Karmeaa umpimielisyyttä.

Mielenkiintoista silti on, että kyselyn mukaan voidaan (hatarasti) tulkita, että eduskunnassa Niinistö nähdään oikeistolaisena ehdokkaana ja Haavisto vasemmistolaisena. Itse en näe kumpaakaan millään tavoin vasemmistolaisena varsinkaan talouspolitiikan kannalta. Arvoeroja ehdokkailla silti selvästi on. Niiden perusteella itsekin tein äänestyspäätökseni toisella kierroksella.
---
Tämän päivän yllättävin(?) sosiaalisen median tapahtuma on ollut kokoomuslaisten kansanedustajien ja puolueaktiivien statuspäivitystrendi, jossa he vakuuttavat olevansa kokoomuslaisia, "itsenäisiä" ja äänestävänsä Niinistöä. Päivän paras status oli Lasse Männistöllä: "Lasse Männistö tykkää kivoista homoista, ei omista yksityisautoa, ostaa luomua, arvostaa kulttuuria, käy spinningissä, kuuntelee Ultra Brata ja Chisua, välittää luonnosta ja äänesti Niinistöä." Hieno mies on Lasse.

Lähinnä pohdin, että onko jotenkin oletettavaa ilman näitä statuksia, että Lassen kaltaiset homosymppaaja-luomu-viher-spinnaajat eivät välttämättä äänestäisi Niinistöä? Tai toisaalta, ovatko Niinistön peruskannattajat jotain muuta väkeä kuin Ultra Brata ja Chisua kuuntelevia city-turkooseja? Ainakaan kansanedustajien keskuudessa tämä ei ole itsestäänselvää.

Samaan aikaan nimittäin Timo Soini ilmoitti plokissaan, että hän äänestää myös Niinistöä. Tässähän ei itsessään ole mitään vikaa. Yllä mainitsemaani persurivistöön tieto sopii kuin nenä päähän. Kuitenkin tämä samainen Soini ilmoitti pari päivää sitten, että kertoo äänestyspäätöksensä vasta vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Sanasta sanaan hän sanoo näin: 

"Kerron kumpaa äänestin klo 20.00 vaalipäivänä, jos joku sitä minulta kysyy. Finalistit ovat samalla viivalla harkinnan suhteen. Toisen mielestä harkitsen Niinistön äänestämistä, toisen mielestä Haaviston äänestämistä. Kumpikin on yhtä oikeassa. Minua ei voi laskea kumpaankaan leiriin."

Nyt hän kuitenkin "käänsi takkinsa". Petti äänestäjänsä. Vaihtoi mielipidettään sitä sen paremmin perustelematta. Vaan ei tämä yllättänyt sen enempää kuin tuo statuspäivitysintoilu.

---

Itse aion äänestää Pekka Haavistoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Lauri Korhonen

"Uskon, että Sauli Niinistö huolehtisi Puolustusvoimien ylipäällikkönä Pekka Haavistoa paremmin Suomen puolustusvoimista ja tärkeistä transatlanttisista suhteista."

-- Timo Soini (ps)

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Hyvä, että sanoi. Perustelematta hän silti kertoi äänestyspäätöksensä, vaikka aiemmin toista vakuutteli.

Ja tästä perustelustahan voidaan myös keskustella. Esim. amiraali Kaskeala on Soinin kanssa eri mieltä: http://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/20120125...

Jukka Johansson

Korhonen

Soinihan on uskovainen, joten ei tuo kommentti yllätä.

Ilkka Järvelä

Demareitten äänet taitaa mennä aika tasan tosin enemmän heiltäkin Niinistölle, näin arvelisin.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Voi olla. Sen näemme pian. Kansanedustajien keskuudessa näyttäisi olevan toisin. Demarinuorista merkittävä valtaosa kannattaa Haavistoa yhtä lailla.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Timo Kontio:
" Minua ei voi laskea kumpaankaan leiriin."
Nyt hän kuitenkin "käänsi takkinsa". Petti äänestäjänsä. Vaihtoi mielipidettään sitä sen paremmin perustelematta."

Missä asiassa hän käänsi takkinsa ja petti äänestäjänsä?

Hän on äänioikeutettu Suomen kansalainen ja voi äänestää kumpaa tahtoo, eikä hän ole aikaisemminkaan kertonut aikovansa äänestää Haavistoa.
Ja hän nimenomaan korostaa jättävänsä puolueensa jäsenien vapaaseen harkintaan, ketä he itsekukin äänestävät.

Eikös demarijohtokin näin tehnyt?

Itse olen poliittisesti sitoutumaton ja aion käydä jättämässä tyhjän lipun uurnaan. Sekin on tapa äänestää eli on yhtä demokraattista kuin sinun tapasi.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Tottakai: tyhjän äänestäminenkin on sallittua. Ei se silti välttämättä johda hyvään tulokseen. Tai harvemmin johtaa.

Ja sulla taitaa olla valikoiva lukusilmä, kun lainauksesi alkaa vasta siitä kohdasta, mikä tosiasiallisesti oli merkittävä. Soini totesi, että aikoo kertoa äänestyspäätöksensä vasta, kun äänestysaika on päättynyt. Nyt hän kuitenkin toimi aivan toisin. Hän siis sanoi yhtä ja heti perään teki toista. Hän lupasi, ettei ohjaile äänestäjiä päätöksessään, mutta tällä blogikirjoituksella käytännössä kuitenkin näin teki.

Demarijohdon osaltahan puolueen varapuheenjohtaja Maria G.-R. totesi kannattavansa Haavistoa. Hän ei missään vaiheessa todennut, etteikö aikoisi sitä kellekään kertoa. Ja Marian rooli SDP:ssä ei millään tavoin ole yhtä messiaaninen kuin Soinin rooli persuissa.

Käyttäjän Reino kuva
Reino Toivanen

Mielestäni kummankaan ehdokkaan äänestäminen ei johda välttämättä hyvään lopputulokseen.

Jos lukusilmällä ja luetun ymmärtämisellä halutaan saivarrella, voit lukea Soinin blogin:
http://timosoini.fi/2012/01/soinin-aani/

Missä hän siellä sanoo, että hän kertoo äänestämisen kohteen VASTA äänestyspäivän iltana, jos sitä joku häneltä kysyy. Kertoo tietysti sen myös silloin, jos kysytään.

Joku sitä häneltä kysyi jo nyt. Ja hän kertoi nyt.
Se on vain hänen äänensä. Ja hän nimenomaan korosti antavansa vapaat kädet muille persuille oman ehdokkaansa valinnassa.

Sinä kuitenkin niin väität ja annat ymmärtää, että se olisi lupauksensa pettämistä.

Eikä Soini ole mikään Messias, ehkäpä enemmän sitä haluaa olla Maria G.-R. demareissa.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Kyllä on Soinin rivit suorina, kun ei edes suostuta lukemaan tekstiä rehellisesti. Saivartelu on heikkoutta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olisikohan parempi puhua tässä yhteydessä taantumuksesta kuin konservatiiveista. Suomen oikeisto pyrkii palauttamaan tilanteen vuosikymmenien takaiseksi.

Toinen merkillinen sana on uusliberalismi. Senkin voisi korvata taantumuksella ja itsekkäällä eriarvoistamisella. Sillä ei ole mitään tekemistä aiemman liberalismin kanssa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja jostain syystä koko yhtyneen vasemmiston kannatus on 25,3% YLEN tänäisen gallupin mukaan! Mikä ihme suomalaisista tekee "taantumuksellisia"?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Yhtynyt vasemmistoa ei Suomessa ole. Ja Soinihan sanoi persujen olevan työväenpuolue ilman sosialismia. Vasemmalla vai oikealla? Entäs vihreät? Harmaalla alueella kaikki tyynni.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Niinpä, yhtynyttä vasemmistoa ei ole. Molempien vasemmistopuolueiden yhteenlaskettu kannatus on 25,3%. Myönnän virheeni! Perussuomalaiset ja vihreät ovat "harmaalla alueella"? Eivät edusta "taantumusta"?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Saat toki anteeksi. :D

Persut ja vihreät sijoittuvat vaikeammin vasemmisto-oikeistoakselille, sillä (varsinkin) molempien kansanedustajiin mahtuu monenlaista väkeä. Puolueen kantava linja on silti molemmilla sosiaalipoliittisesti melko vasemmalla (paitsi persujen kulttuuri- ja mamupolitiikka, joka on kaukana oikealla) ja talouspolitiikka taas vastaavasti melko oikealla.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Voishan sen noinkin nähdä.

Seppo Kolm

Olisikohan persut uskoneet huhtikuussa 2011, että reilun puolen vuoden päästä Soini äänestää kokoomuksen presidenttiehdokasta? Ääni on Jaakobin ääni, mutta kädet ovat Eesaun kädet! Näppärästi tuli Timosta EU-ja Nato- myönteisimmän puolueen presidenttiehdokkaan kannattaja.

Jukka Johansson

Niinpä. Missä ne periaatteet nyt ovat? Ei oikein tämän jälkeen kolahda Soinin selittelyt köyhän kansan puolustamisesta.

Ilkka Järvelä

Kylläpä ollaan Haaviston leirissä katkeria :D

Ikäänkuin olisi jotenkin loogista se että Soini äänestää Vihreää...

Jukka Johansson

En ole Haaviston "leirissä", vaan äänestän Haavistoa koska hän olisi mielestäni parempi presidentti kuin Niinistö. En ole minkään puolueen jäsen.

Soinissa kummastuttaa se, että hän äänestää presidentiksi ehdokasta, jonka ulkopolitiikka on täysin erilainen kuin hänen omansa.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Nuorten puheenjohtaja Timo Kontion mielestä Soini on pettänyt kun tuli esiin ja kertoi ketä äänestää. Tuota samaa on tehneet SDP jo kokoajan, olleet julkisesti Haaviston takana. Soini ilmoitti että PS edustajat voi äänestää kumpaa parhaimmaksi näkee, eikä ole julkisuudessa tai plokeissaan puuttunut yhdenkään PS-jäsenen Haavisto myönteisiin kannanottoihin. SDP;n viesti niin että he antavat kaikille oikeuden äänestää kumpaa ehdokasta tahansa ja SDP-puoluejohto ei sido heitä mihinkään, kunhan äänestävät Haavistoa?

Eikös tämän voi myös näin lukea ja ymmärtää?

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

SDP ei ole tehnyt mitään tuki- tai vastustuspäätöstä kummankaan ehdokkaan suhteen. Puhut siis totuuden vierestä tässä.

Soini sanoi vasta, ettei kerro äänestyspäätöstään ennen vaalipäivää. Nyt hän pyörsi sanansa. Sanat ja teot eivät vastaa toisiaan. Hänkin siis puhui totuuden vierestä.

Viktor Flinkkilä

Demarit eivät sitten ainakaan ole konservatiiveja, mutta joka tapauksessa teillä on ihan tutkimustenkin mukaan vanhimmat ja väsyneimmät kannattajat, jotka jaksoivat antaa Lipposelle nippa nappa yli kuuden prosentin kannatuksen. Onneksi punavihreä kukkahattutäteily on nyt out:

http://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/20120127...

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Out tai ei, niin aion äänestää Haavistoa. Kannustan sinuakin tekemään samoin.

Viktor Flinkkilä

Minulla ei ole mitään Pekkaa vastaan. Kaksi parasta ehdokasta pääsi mielestäni toiselle kierrokselle.

Mutta mitä tulee tulevan presidentin mahdollisuuksiin tukea Suomen teollisuuden vientiponnisteluja, sekä armeijan ylipäällikkyyteen politiikan ulkopuolisen työkokemuksen ohella, Niinistö on ylivoimainen ehdokas.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Ihan mielenkiinnosta: millä perusteella presidentin tehtäviin Suomessa kuuluu vientiteollisuuden tukeminen? Sehän on ulkomaankauppaministerin tehtävä, jos jonkun. Ja miten mielestäsi Niinistö on puolustusvoimien ylipäälliköksi soveltuvampi? Siksi, että hän on reservin kapteeni? Pliis. :D

Hannu Heikkinen

Täytyy nyt laittaa oikein aikakirjoihin, ettei vaan Männistö osta omaa asuntoa eikä autoa seuraavaan 20 vuoteen. Jos hän tuosta poikkeaa, voi
tulla pahasti lunta tupaan.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio
Käyttäjän kallefagerman kuva
Kalle Fagerman

"Kerron kumpaa äänestin klo 20.00 vaalipäivänä, jos joku sitä minulta kysyy."

Nyt tarkkana tämän kanssa Kontio. Soini ei sano tässä, ettei voisi kertoa tätä tietoa aiemmin.

Soini voi edelleen kertoa kumpaa äänesti klo 20.00 vaalipäivänä, jos joku sitä häneltä kysyy (juuri sillä nimenomaisella minuutilla). Vasta, jos joku sitä silloin kysyy ja Soini ei kerro kumpaa äänesti, on hän tehnyt vastoin sitä mitä kirjoitti.

Soini saattoi ilmoittaa tuon ajan siksi, koska siihen mennessä hän olisi varmasti äänestänyt, sillä hän ilmoitti joka tapauksessa äänestävänsä.

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Nyt on kyllä jo niin hirveetä saivartelua, että silmiin sattuu. Kiitos silti kauniista Soinin puolustuksesta. Kiva, että kokoomuksen ja persujen yhteistyö toimii!

Käyttäjän timokontio kuva
Timo Kontio

Samaan aikaan kun persut kääntyvät yhä vahvemmin suurpääoman juoksupojan, Niinistön kannattajaksi, arvostelet demareita työväen unohtamisesta? Salli mun nauraa.

Käyttäjän kallefagerman kuva
Kalle Fagerman

Minun mielestäni hyvien tapojen puolustaminen ei ole "hirveetä saivartelua".

Ketään ihmistä, edes perussuomalaista, ei pidä tuomita takinkääntäjäksi tai pettäjäksi ilman yksiselitteisesti tulkittavissa olevia lausuntoja. Molemmat Soinin asiaankuuluvat plokirjoitukset huomioiden hän ei näytä muuttaneen mielipidettään sen suuremmin mihinkään suuntaan.

Itseäni sattuu väärän todistuksen antaminen lähimmäisestä, vaikka tuo lähimmäinen olisi perussuomalainen. Tuollainen leimaaminen on juuri sitä, mikä pilaa meidän kaikkien politiikassa jollain lailla mukana olevien maineen.

Mitä tulee kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyöhön, niin siitä minä en tiedä mitään. Itse henkilökohtaisesti en ole ollut tietoisesti tekemisissä yhdenkään perussuomalaisen kanssa. Eivät olleet tekemisissä myöskään juutalaiset samarialaisten kanssa pari tuhatta vuotta sitten, mutta ei sekään estänyt laupiasta samarialaista auttamasta ryöstettyä ja pahoinpideltyä juutalaista.

Käyttäjän kallefagerman kuva
Kalle Fagerman

Tuo Niinistön leimaaminen suurpääoman juoksupojaksi kaipaisi mielestäni jotain perusteluja. Miksei pienpääoman, sillä onhan hänellä paljon ihan tavallisia työtä tekeviä ihmisiä tukijoukoissa. En minä esimerkiksi Paavo Lipposta kutsuisi SAK:laisen ay-liikkeen juoksupojaksi, vaikka hän ammattiliitoilta paljon tukea saikin.

Demarit eivät ole mielestäni unohtaneet työväkeä. Ainakin olen ollut huomaavinani, että he profiloituvat edelleen työväen puolueeksi ja olettavat työväen heitä äänestävän. Ihmettelen vain sitä, miksi niin moni demarikansanedustaja vaikuttaa tehneen niin kovin vähän politiikan ulkopuolista työtä, varsinkaan sellaista SAK:laisten ammattiliittojen jäsenten tekemää työtä. Luulisi, että se syö uskottavuutta työväen edustajana.

Ehkäpä työväki edelleen laajasti kuitenkin uskoo demareiden ajavan heidän asiaansa parhaiten, vaikka tuotantovälikappaleiden siirtäminen valtiolle ei olekaan enää puolueen periaateohjelmassa mukana.

Toimituksen poiminnat